Vidov primjer potvrđuje nezamjenjivu ulogu vjeroučitelja i kršćanskih odgojitelja

WEB-KATEDRALANadbiskup Devčić predslavio svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave sv. Vida tijekom kojega je podijelio Medalje zahvalnosti sv. Vida

Svečano, dostojanstveno počela je 15. lipnja u prijepodnevnim satima u katedrali sv. Vida proslava zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Nakon mise na talijanskom jeziku koju je u katedrali sv. Vida predslavio o. Christopher Zielinski, prefekt Kongregacije za kler iz Vatikana i na kraju koje je čestitku u povodu blagdana sv. Vida na talijanskom jeziku uputio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, slavljena je misa na hrvatskom jeziku tijekom koje je riječki nadbiskup podijelio Medalje zahvalnosti sv. Vida zaslužnim vjernicima.

Svake nas godine blagdan sv. Vida suočava s teško objašnjivim fenomenom nasilja i međusobnog ubijanja ljudi. Kako objasniti to da čovjek može drugome čovjeku svjesno i namjerno oduzeti život, ono najdragocjenije što nam je Bog dao? Još nam je neshvatljivije kad su žrtve djeca i maloljetnici, kakav je upravo bio dječak Vid, kršćanski mučenik iz prvih stoljeća Crkve i zaštitnik naše katedrale i našega grada, rekao je na početku propovijedi nadbiskup Devčić u ispunjenoj riječkoj prvostolnici. Dodao je da u srcima progonjenih kršćana nije bilo mržnje prema njihovim progoniteljima. Dapače, oni su, ugledajući se u Isusa na križu, za njih molili, a mučeništvo sv. Vida nije jedino što zaslužuje našu pozornost. Prije svega, on kao dječak sa sedam godina, ili možda s kojom godinom više, podnio mučeničku smrt zbog svoje vjere. Pitanje koje se u svezi s time postavlja glasi: Odakle snaga i hrabrost tako nejaku djetetu za takav herojski čin kao što je žrtvovanje vlastita života zbog vjernosti Kristu? Kako to da je dijete pokazalo veću hrabrost u suočenju s takvim teškim iskušenjem nego što ju nerijetko pokazuju mnogi odrasli muževi i žene?, kazao je nadbiskup Devčić. Podsjetio je kako mladoga Vida nisu roditelji odgojili u vjeri, nego odgojitelji Modesto i Krescencija koji su bili uvjereni kršćani što otvara pitanje današnjeg odgoja djece.

WEB-KAT“U tom smislu Vidov primjer potvrđuje nezamjenjivu ulogu vjeroučitelja i kršćanskih odgojitelja i u naše vrijeme koje, umjesto kršćanskih, sve više dobiva poganska obilježja. To se vidi kod mnogih roditelja koji su kršćani samo deklarativno, iz tradicije, te kao takvi osobno malo ili ništa ne pridonose kršćanskom odgoju svoje djece nego to prepuštaju vjeroučiteljima, tj. Crkvi. Stoga smo pozvani moliti ne samo za obitelji koje će svojim primjerom odgajati svoju djecu u duhu evanđelja nego i za vjeroučitelje koji će svojim znanjem prenositi djeci istine vjere, pokazujući ujedno svojim životom kako se po njima živi. Slučaj sv. Vida pokazuje nam kako primjer odgojiteljske i kršćanske dosljednosti vjeroučitelja i odgojitelja može i u najtežim okolnostima uroditi dobrim plodovima kod onih koji su im povjereni za poučavanje i odgajanje.”

U tom smislu potaknuo je okupljene roditelje, učitelje i vjeroučitelje da im Modesto i Krescencija budu uzori u odgoju, a mladima sv. Vid. Na kraju mise nadbiskup je podijelio Medalje zahvalnosti sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima.

WEB-MEDALJEDobitnici Medalje zahvalnosti sv. Vida:

Prof. dr. Luka Zaputović i gđa Jasna Buketa (po izboru riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića)

Obitelj Mirko i Vlasta Bilić – Centić (na prijedlog Povjerenstva za katoličke udruge)

Albina Zec iz župe sv. Nikole biskupau Rijeci (na prijedlog prvostolnog dekanata)

gđa. Benka Ovčariček iz župe sv. Barbare u Kostreni (na prijedlog trsatskog dekanata)

Tomislav Pađen iz župe Svetog Križa na Srdočima (na prijedlog kastavskog dekanata)

Josip Malnar iz župe sv. Katarine dj. i mč. u Lokvama (na prijedlog delničkog dekanata)

gđa. Jelica Manestar iz župe sv. Jelene dj. i mč. u Dramlju (na prijedlog crikveničkog dekanata)

Anto Perak iz župe sv. Luke ev. u Rukavcu (na prijedlog opatijskog dekanata)

Marino Brnja iz župe sv. Mihovila ark. u Jelenju (na prijedlog bakarskog dekanata)

 

 

Skip to content