U Hrvatskom vatrogasci svečano proslaviti blagdan svog nebeskog zaštitnika
Kategorija:
Vijesti

whrvU nedjelju 6. svibnja u selu Hrvatsko (Gorski kotar) proslavljen je patron crkve sv. Florijan i Dan vatrogasaca. U svečanoj procesiji mjestom i misi susudjelovali su vatrogasci s područja Primorsko – goranske županije pod vodstvom predsjednika Vatogasne zajednice PGŽ, Slavka Gauša kao i vatrogasna društva iz graničnog područja Slovenije. Formirana je procesija koja je išla iz mjesta do crkve gdje je slijedila sveta misa koju je predvodio preč. dr. Mario Tomljanović, rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” iz Rijeke, a koncelebrirali su mons. Marijan Ožura, domaći sin i vlč. Andrej Pažur, župnik župnije Fara i Oslinica iz Slovenije te vlč. Josip Tomić, upravitelj župa Turke, Kuželj i Brod na Kupi.

Predvoditelj je istakao vrline svetog Florijana i uputio riječi ohrabrenja nazočnim vatrogascima koji te vrline brigom za bližnje nastoje slijediti.Istakao je dvije osobine koje kršćani kao Isusovi učenici trebaju imati – prijateljstvo i ljubav. Na kraju svete mise pozdravnu riječ uputio je Anton Štimac, predsjednik crkvenog odbora koji je u nekoliko rečenica opisao tijek obnove crkve i zahvalio svim darovateljima. Nakon toga uslijedio je blagoslov vatrogasaca i ophod oltara sv. Florijana.

web-hrvatsko2Ovom proslavom ujedno je obilježen završetak radova na obnovi ove crkve koja je pod vodstvom crkvenog odbora na čelu s Antonom Štimcem započela 2012. godine. Crkva je kompletno obnovljena izvana i iznutra, otkupljeno je okolno zemljšte za crkveno groblje, uređeno groblje te napravljena pristupna cesta. Ujedno je za samu crkvu nabavljena kompletna misna oprema, kao i euharistijski stol, ambon, svijećnjak za uskrsnu svijeću, podesti za pokrajnje oltare i sakristijski ormar. Od građevinskih radova u ovoj godini obavljena je drenaža oko crkve, izmjenjena stolarija te stavljena fasada. Sve radove financirali su mještani Hrvatskog, uz pomoć darovatelja kao i Riječke nadbiskupije i Grada Delnica.

Svim hodočasnicima se na kraju obratio Kristijan Rajšel, koji je kao osobni izaslanik župana primorsko – goranskog čestitao mještanima njihov dan i pohvalio rezulate zajedničkog rada, kako na obnovi crkve, tako i na dobavi vozila. Uz gradonačelnika Grada Čabra, svečanosti su nazočili Ivica Knežević, gradonačelnik Grada Delnica, Dražen Starčević, donačelnik Općine Fužine i Slavko Starčević, predsjednik Općinskog vijeća Općine Fužine. Blagoslov obnovljene crkve i oltara planira se u kolovozu za blagdan sv. Roka, a obaviti će ga riječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. Ivan Devčić.

web-hrvatsko1Na kraju proslave obavljena je primopredaja novog vatrogasnog vozila kojeg je Slavko Gauš u ime Vatrogasne zajednice PGŽ predao Blaženku Ožboltu, predsjedniku DVD Plešce. Poslije blagoslova vozila koji je obavio dr. Tomljanović, predsjednik DVD Plešce zahvalio je Vatogasnoj zajednici županije, Antonu Štimcu i vlč. Tomiću na posredovanju i pomoći oko dobave vozila.

 

Skip to content