»Stepinac – Put svetosti«

web-izlozba1Prekrasna izložba posvećena bl. Alojziju Stepincu – „Stepinac – Put svetosti“ – otvorena je u petak 9. veljače u crkvi sv. Ane na Gornjoj Vežici. Otvorio ju je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a o budućem svecu govorio mons. Sanjin Francetić. Izložba je zamišljena i prvi puta postavljenja u lipnju prošle godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu zalaganjem zastupnice Marijane Petir. Oblikovanje izložbe učinio je Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije na čelu s predstojnikom mons. Nedjeljkom Pintarićem, a ovo je njeno prvo predstavljanje na području Riječke metropolije.

Pozdravljajući okupljene župnik župe sv. Ane vlč. Michele Cittadino rekao je da je bl. Stepinac heroj za Krista, heroj hrvatskog naroda i podsjetio da su lani prilikom blagoslova crkve sv. Ane u njezin oltar položene moći bl. Stepinca, suzaštitnika ove riječke crkve. Stepinac je oduvijek bio jednostavan, skroman i ponizan čovjek. Od njega se učimo slijediti Isusa kako ga je on slijedio u jednostavnosti i predanosti bez zadrške do kraja, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić otvarajući izložbu pred mnoštvom okupljenih Riječana. S drugim govornicima nadbiskup Devčić je podsjetio na neke javnosti manje poznate detalje iz života bl. kardinala Stepinca, poput toga da je u Rimu bio u kolegiju Germanikum i da mu je jedan njemački biskup, blaženikov kolega u tom kolegiju, u knjizi o njihovoj generaciji svećenika u Germanikumu posvetio cijelo poglavlje pod naslovom »Crvena ruža mučeništva«. To su, kako piše taj biskup, bile riječi koje je Stepinac rekao kada ga je nakon svećeničkog ređenja, kao i ostale kolege, na zajedničkom stolu, dočekala crvena ruža. U tom je tekstu zapisano i kako je Stepinac bio praktičan čovjek te je npr. za vrijeme praznika elektrificirao kuću za odmor bogoslova izvan Rima. Taj je tekst preveo je nadbiskup Devčić i objavljen je u riječkim „Zvonima“ prije 20 godina u povodu beatifikacije kardinala Stepinca. Nadbiskup je dodao da je kardinal Stepinac bio metropolita i ovog dijela naše zemlje u vrijeme kada je ovaj kraj spadao pod Zagrebačku metropoliju.

web-izlozba2O vezama kardinala Stepinca s ovim krajem govorio je mons. Sanjin Francetić podsjetivši da je u Riječkoj nadbiskupiji sa Stepinčevim životom i djelom vjernike i širu javnost posebno upoznavao pokojni mons. Josip Šimac. Okupljene je upoznao i da je kardinal Stepinac bio povezan s mnogim svećenicima Grobničanima, posebno mons. Augustinom Juretićem s kojim je surađivao na planu karitasa, ali i više. Njega je Stepinac poslao u Svetu zemlju kako bi istraživao o sv. Nikoli Taveliću, ali i kako bi ga spasio od progona kuminističke vlasti. Također, kardinal Stepinac i mons. Juretić spasili su mnogo kozaračke djece, ljude od kojih neki žive na Krku, rekao je među ostalim mons. Francetić. Uz mons. Juretića, sa Stepincem je surađivao župnik iz Kornića na otoku Krku Andrija Mavrinac koji je, kako je kazao mons. Francetić, rođen u Cerniku na Grobinšćini. Kod njega je Kardinal navraćao pa je možda i zbog toga ovaj svećenik ‘završio’ 1943. u jami u zaleđu Crikvenice. Znajući za progon i stradanje mnogih svećenika, Kardinal će reći da ‘Narod to nikada neće zaboraviti’. Zbog svega ovoga 2007. godine relikvije Kardinala ugrađene su u oltar crkve sv. Mihovila ark. u Jelenju, župi u kojoj je živio mons. Juretić, kazao je mons. Francetić. U nastavku je podsjetio da je Stepinac u vojsci bio u Rijeci, te da je često hodočastio na Trsat i Majci Božjoj Trsatskoj. Nakon povratka iz Rima ostavio je na Trsatu ploču na kojoj je zapisana zahvala Gospi. O tome je na otvorenju izložbe pročitan tekst iz knjige o Stepincu Alekse Benigara.

web-izlozba3Na izložbi su prikazani  život i djelo te svi važniji događaji vezani uz bl. Stepinca na vremenskoj lenti od njegova rođenja 1898. godine do današnjih dana. Posjetitelji mogu vidjeti 18 plakata s fotografijama i izrekama koje je Stepinac izgovorio u različitim prigodama o tome što znači čovjek, što znači vjera, Bog, nada, savjest, oprost ili spas. U sklopu izložbe postavljene su i tri skulpture Alojzija Stepinca, akademskih kipara Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića, gipsana posmrtna maska akademske kiparice Mile Wood te četiri medalje posvećene Blaženiku akademskog kipara Damira Mataušića. Izložba se može pogledati do kraja veljače, u vremenu od 16 do 17:30 ili u dogovoru sa župnikom vlč. Cittadinom. Župnik je na kraju najavio kako će se u ovoj riječkoj župi na štovanje vjernicima pružiti relikvije bl. Stepinca. One će u župu sv. Ane stići na blaženikov rođendan 8. svibnja i u župi ostati do 8. lipnja.

Skip to content