Proslava Kolbove u Podhumu
Kategorija:
Vijesti

web-kolbova1U grobničkom Podhumu u nedjelju 12. kolovoza  počela je trodnevna proslava blagdana sv. Maksimilijana Kolbea. U povodu obljetnica posvete crkve svečanu koncelebriranu  misu u ponedjeljak 13. kolovoza predvodio je riječki nadbiskup mons.dr. Ivan Devčić i pod misom  blagoslovio sakristiju, 44 nove klupe te sedes i 6 stolica za koncelebrante.

Selo Podhum jedno je od najvećih naselja u Grobinštini te Općini i župi Jelenje, no moglo je nestati da nakon tragičnog događaja 1942. godine kada su fašisti strijeljali najmanje 91 mještanina sela Podhum, u dobi od 16 do 60 godina, spalili selo, a preživjele odveli u talijanske logore, nisu postojali oni koji su selo digli iz pepela i vratili mu život. Oduvijek je postojala želja da se u Podhumu sagradi dostojanstveno spomen obilježje za Podhumske žrtve, kazao je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Većina tih žrtava bila je na misi u Jelenju i vraćajući se iz crkve uhvaćeni su i streljani, a selo spaljeno. Postoji u Podhumu spomenik koji nema vjersko obilježje, no kako su svi ti ljudi bili vjernici, oduvijek je postojala želja da se sagradi kapelica ili crkva posvećena Maksimilijanu Kolbeu koji je bio žrtva iste ideologije i umro do kraja svjedočeći za Isusa Krista. Kao što je sv. Kolbe mjesto grozote, Auschwitz pretvorio u mjesto nade za novi život, a smrt u suobličenje čovjeka s Kristovom mukom, tako isto vjernici Podhuma slaveći svoh nebeskog zaštitnika ne smiju zaboraviti na Podhumske žrtve.

web-kolbova3Kad slavimo Kolbovu, trebamo se spomenuti svih podhumskih žtrtava, kazao je nadbiskup Devčić. Govoreći o životu ovoga sveca kazao je kako se zalagao za širenje Vojske Bezgrešne koju je i sam osnovao. Oružje te vojske bila je molitva, istinska vjera i utjecanje BDM. S obzirom da je živio u vremenu trijumfa zla kada čovjekov život nije ništa vrijedio, Kolbe je nastojao svijet osvojiti Kristovom ljubavlju.

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike na zajedništvo i okupljanje u crkvi u Podhumu koja se počela graditi 17. rujna 2012. godine, a posvećena je 13. kolovoza 2015.i stavljena u funkciju. Na taj način gradimo živu Crkvu, poručio je nadbiaskup. Uređenje crkve još uvijek traje, no prema riječima župnika vlč. Ivana Milardovića, postoji  nešto važnije od materijalnog uređenja ovog sakralnog objakta. Nitko u župi ne smije biti gladan, sam, bolestan ili tužan, kazao je župnik. Potaknuo je vjernike da budu bliski jedni drugima i da svoje vrijeme daruju potrebitima i najranjivijima. Ono materijalno lakše će se sagraditi i učiniti, kazao je vlč. Milardović. Na kraju je zahvalio predvoditelju misnoga slavlja, braći svećenicima i vjernicima na sudjelovanju te brojnim dobrotvorima koji su omogućili gradnju crkve, kao i uređenje iste.

Crkva sv. Maksimilijana Kolbea filijalna je crkvi župe sv. Mihovila ark. iz Jelenja. Mise se slave redovno svake nedjelje i radnim danima u 9:15, a svakog 14. u mjesecu u njoj je susret Vojske Bezgrešne, udruge koju je osnovao sv. Maksimilijan Kolbe i koja svoje članove ima u cijelome svijetu. Također, u oltaru se čuvaju moći sv. Kolbea, kojeg je svetim proglasio papa Ivan Pavao II. 1982. godine.

web-kolbova2Proslava Kolbove zaključena je u utorak 14. kolovoza svečanim euharistijskim slavljem kojega je predvodio vlč. Zvonimir Ćorić, upravitelj hrvatske župe sv. Ante u Los Angelesu. Na misi je blagoslovljen novi ciborij

Skip to content