Otvoren natječaj za izradu umjetničkog rješenja kipa Majke Tereze u Trsatskom svetištu
Kategorija:
Vijesti

web-mt1Nakon što je u studenom prošle godine na inicijativu Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije  održan radni sastanak u Trsatskom svetištu na temu postavljanja kipa Majke Tereze u Trsatskom svetištu, otvoren je natječaj za izradu umjetničkog rješenja spomenika koji bi prema željama organizatora trebao biti postavljen i blagoslovljen u rujnu ove godine. Postavljanje kipa u interesu je ne samo Albanaca, nego i svetišta Majke Božje Trsatske, rečeno je na sastanku u studenom na kojemu su sudjelovali riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, čuvar Svetišta i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Bernard Barbarić, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji Gani Xharahi, predsjednica Udruge Albanaca PGŽ Suzana Jakupi i suradnici.

Također, postavljanjem kipa zaokružt će se i 15. obljetnica od pohoda sv. Ivana Pavla II. Rijeci  te 30. godišnjica kako je Majka Tereza posjetila Trsatsko svetište. Oboje svetaca svojim primjerima nadilaze okvire Katoličke crkve, a uzimajući u obzir njihovo prijateljstvo, jedan od prijedloga je da se kip Majke Tereze postavi ispred ulaza u trsatsku baziliku, u neposrednoj blizini kipa sv. Ivana Pavla II.

Trsatsko svetište u budućnosti bi moglo postati hodočasničko mjesto za redovna godišnja okupljanja vjernika albanske nacionalnosti. U Primorsko-goranskoj županiji živi oko 3.000 Albanaca, a još više je onih koji se na proputovanjima zaustavljaju u Rijeci i htjeli bi hodočastiti u Trsatsko svetište. Uvjeti natječaja koji je otvoren do 8. travnja mogu se pročitati u priloženom dokumentu: NATJECAJ-KIP-MAJKE-TEREZE

 

Skip to content