Nadbiskupu Devčiću uručeno visoko talijansko državno odličje

web-orden1Točno u podne u petak 13. srpnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci  riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću dodijeljeno je visoko talijansko državno odličje predsjednika Talijanske Republike “Ordine della Stella d’Italia“ (Red zvijezde Talijanske Republike) za višegodišnju zauzetost za vjernike talijanske nacionalne manjine u gradu Rijeci. Orden je riječkom nadbiskupu uručio generalni konzul Republike Italije u Rijeci Nj. E. Paolo Palminteri.

Palminteri je istaknuo da je riječki nadbiskup u svim situacijama pružao konkretnu podršku vjernicima talijanske nacionalne manjine i dao veliki doprinos razvoju prijateljskih odnosa Hrvatske i Italije. Dodao je da mons. dr. Devčića krasi širokogrudnost i tolerancija, a uz to je i skroman čovjek. Njegova karizma podsjeća me na onu pape Benedikta XVI., rekao je generalni konzul.

Nadbiskup Devčić je kazao kako je čuvši da će mu ovo priznanje biti uručeno, najprije upitao razlog budući da u Katoličkoj Crkvi ne postoje razlike u pastoralnom odnosu prema vjernicima različitog nacionalnog identiteta. Drugim riječima, Crkva je poslana naviještati riječ Božju svima i biti u službi svim svojim vjernicima neovisno o njihovoj teritorijalnoj, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti. Podsjetio je na neraskidivu povezanost hrvatskih i talijanskih građana i vjernika na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije koja se očituje na različitim poljima rada i djelovanja. Naime, na području Riječke nadbiskupije djeluju neki svećenici koji su porijeklom Talijani, ali i oni koji su se školovali u Italiji, dobro se služe talijanskim jezikom i uvijek su na pomoći vjernicima koji su članovi talijanske zajednice u Rijeci, bilo na način služenja svetih misa u riječkoj katedrali ili nekog drugog oblika duhovno-pastoralnog rada s talijanskim vjernicima. Spomenuo je i talijanski katedralni zbor „Coro Fedeli Fiumani“ koji već godinama u riječkoj katedrali glazbeno animira misna slavlja na talijanskom jeziku i lijepo surađuje s ostalim župnim zborovima u Riječkoj nadbiskupija, te dodao kako suradnja Riječke nadbiskupije i Talijanske zajednice u Rijeci se ne događa se samo na liturgijsko-crkvenom planu nego i na širem kulturnom kroz različita glazbeno-kulturna događanja koja se odvijaju u riječkoj prvostolnici, kao i odgojno-obrazovnom polju na području vjerskog odgoja djece i mladih u četiri osnovne i jednoj talijanskoj srednjoj školi, rekao je nadbiskup.

web-orden2 “No, povezanost hrvatskog i talijanskog naroda, kao i pripadnika drugih nacionalnih manjina na ovom području ima svoje duboke povijesne, društvene, kulturne i obrazovne korijene. Upravo povezanost i međusobni suživot građana različitih nacionalnosti čini ovaj grad toliko posebnim jer se u njemu konkretno živi različitost u jedinstvu i koja doprinose općem identitetu ovoga Grada koji će s pravom za dvije godine nositi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. U toj okolnosti još jednom zahvaljujem gosp. predsjedniku Republike Italije Sergiju Mattarellu, generalnom konzulu gosp. Palminteriju, Talijanskoj uniji i zajednici Talijana grada Rijeke na uručenju ovog vrijednog priznanja meni i Riječkoj nadbiskupiji, i želim da i u godinama koje su pred nama svi skupa njegujemo one vrijednosti koje oplemenjuju i izgrađuju naš zajednički život na dobrobit svih nas, našega grada i cijele županije.”

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je nadbiskup Devčiću i zahvalio Predsjedniku Republike Italije što je prepoznao rad riječkog nadbiskupa.  Istaknuo je kako je priznanje došlo u prave ruke. Nadbiskup Devčić dao je puno izgradnji identiteta Rijeke kao grada u kojemu su svi dobrodošli bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost, poručio je Obersnel.

web-pgzNeposredno prije same svečanosti nadbiskupa Devčića posjetio je župan Primorsko-goranske žepanije Zlatko Komadina sa suradnicima i čestitao mons. dr. Devčiću na visokom priznanju.

Skip to content