Nadbiskup Devčić predvodio svečanu Večernju
Kategorija:
Vijesti

web-vecernja2U četvrtak 14. lipnja u katedrali sv. Vida  riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečanu pjevanu Večernju sa svećenicima i  kanonicima Riječke nadbiskupija. Na Večernjoj je sudjelovao i začasni kanonik riječkog kaptola, predstojnikom Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u Vatikanu, opat Christopher Zielinski, OSB Oliv.

Nadbiskup je u propovijedi potaknuo vjernike da s više pozornosti gledaju kipove i slike u crkvama i katedralama, jer i oni predstavljaju evanđelje. S tim u vezi ukazao im je na sakralno bogatstvo riječke prvostolnice, prije svega kip sv. Modesta koji je s  Krescencijom odgojio sv. Vida u kršćanskom duhu. I on je bio mučenik koji  se nije odrekao vjere u Gospodina. Nama danas mučenici su ispit savjesti zbog kojih se trebamo zapitati što smo spremni učiniti za Krista. U tom smislu, nadbiskup je podsjetio i na bl. Alojzija Stepinca kao i bl. Miroslava Bulešića koji su mogli smrt izbjeći da su se odrekli Isusa.

web-vecernja1U nastavku je kazao kako nas pogled prema Modestu i Krescenciji potiče nas na vjernost prema Kristu, ali u svijest nam doziva pitanje o važnosti odgoja, kao i promišljanja o tome što se događa s našim mladima koji lutaju. Tko je kriv? Mediji? Društvo? Ili svi oni koji nisu dali primjer, svjedočanstvo vjere, nego sliježu ramenima? Modesto i Krescencija bili su primjer mladome Vidu, kazao je nadbiskup.

Nakon svečane Večernje na kojoj je pjevao katedralni zbor Cantores Sancti Viti, slavljena je misa koju je predvodio mons. dr. Mato Zovkić.

Skip to content