Molitva kod jame Bezdan za vlč. Martina Bubnja i žrtve komunističkog režima
Kategorija:
Vijesti
????????????????????????????????????

Obljetnica smrti sušačkog župnika Martina Bubnja okupila je 27. travnja oko jame Bezdan kraj Kostrene svećenike i vjernike koji su se molitvom prisjetili pokojnog svećenika i njegove nasilne smrti krajem Drugog svjetskog rata. Molitvu je predvodio mons. Sanjin Francetić, a uz sadašnjeg župnika Sušaka vlč. Sinišu Vujčića sudjelovali su i oni koji su ovim činom željeli sačuvati od zaborava svećenika koji je ostavio dubok trag na Sušaku te je zbog vjere i domoljublja 27. travnja 1945. godine streljan i bačen u jamu Bezdan za koju se još uvijek ne zna koliko ubijenih žrtava skriva.

„Ne želimo zaboraviti žrtve svih onih koji su trpjeli zbog svoje vjere i aktivno sudjelovali u životu Crkve u ovom našem kraju. Htjeli bismo da ovo naše okupljanje i molitva budu zalaganje za istinu do kraja, znajući tko je otac laži. Molimo i živimo za vrijednosti naše vjere“, rekao je mons. Francetić. Podsjetio je kako se o zločinu koji se dogodio nad jamom Bezdan 50 godina šutjelo, a tek padom komunizma i Jugoslavije istina je počela dolaziti na vidjelo. „Na okrutni način, kako se pretpostavlja, tada je bilo ubijeno oko 1500 ljudi i bačeno u ovu jamu Bezdan. Iako ju se zatrpavalo, priroda je činila svoje pa se jama i dalje produbljivala. Tu je više puta bio postavljen drveni križ koji je vandalski srušen dok, napokon, nije bio postavljen ovaj s jasnom porukom svima“, rekao je Francetić aludirajući na spomenik koji je postavio Stožer za obranu digniteta Domovinskoga rata Primorsko-goranske županije 2002. godine.

????????????????????????????????????

Župnik Bubanj uhićen je među prvima 21. travnja 1945. nakon ulaska partizana na Sušak. S ostalim osuđenicima odveden je u školu u Kostreni, gdje je bio zadržan nekoliko dana te strijeljan i bačen u jamu Bezdan. Naknadno je protiv njega podignuta optužnica Vojnog suda u Ogulinu, koju je sastavio izvjesni Benedetti u svibnju 1945. godine, nakon što je župnik Bubanj već bio pogubljen. U toj se optužnici navodi, među ostalim, da je bio pristalica Pavelićeve NDH, ali dalje nastavlja da “nije pristajao uz ustaški pokret koji je kritizirao i ismijavao”. Osim toga “bio je vrlo pametan i inteligentan, prijazan i dobar prema ljudima, tako da su ga svi voljeli. Pomagao je svima, pa čak i partizane je izvlačio iz zatvora. Na taj način htio je sakriti svoj pravi rad”, piše u optužnici Martinu Bubnju. Presudili su mu vjerojatno i stoga što je za Božić 1944. godine nastupio u jednoj radijskoj emisiji i spomenuo partizanski zločin na otočiću Daksi kod Dubrovnika, koji se dogodio u listopadu 1944. godine.

Skip to content