Mlade treba razumijevati u pokretu
Kategorija:
Vijesti

web-tptTeološko-pastoralni seminar

Pastoral mladih jedno je od najzahtjevnijih područja crkvenog djelovanja, a upravo su izazovi tog pastorala bili tema Teološko-pastoralnog seminara za svećenike i redovnike Riječke metropolije održanog 18. rujna na Teologiji u Rijeci. Kako Krista približiti mladima, a mlade Crkvi stalna je tema promišljanja svećenika, teologa i pastoralaca kroz crkvenu povijest, a posebno u posljednjim desetljećima kada se svijet ubrzano mijenja i starije generacije sve manje razumiju one mlađe. „Mlade treba razumijevati u pokretu“, istaknuo je prof. dr. sc. Josip Šimunović objasnivši kako je potrebno s njima biti i upoznati cijeli kontekst svijeta u kojem žive. „U ovom užurbanom, sekularnom i liberalnom svijetu u kojem su jasno odvojeni socijalizacija i prenošenje vjere, još postoje mladi koji nisu izgubili osjećaj i potrebu za religioznim. Crkva ih ne želi prepustiti samoći“, rako je dr. Šimunović. Izlaganja predavača na seminaru analizirala su položaj mladih u suvremenom svijetu i njihove psihološke karakteristike te mogućnosti pastoralnog djelovanja uz konkretne primjere iz prakse onih koji s mladima rade.

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u uvodnim je riječima podsjetio da će u Vatikanu u listopadu biti održana Sinoda biskupa posvećena upravo tematici mladih pod naslovom „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. „Ovim smo seminarom preduhitrili Sinodu i vjerujem da će nam pomoći da s većom spremnošću i željom prihvatimo i provodimo smjernice koje će Sinoda donijeti“, rekao je nadbiskup.

Uvodno predavanje održala je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić koja je predstavila osnovni kontekst u kojemu treba promatrati mlade, a to su pubertet i adolescencija, razdoblja u kojima se u životu mladih osoba događaju brojne promjene, tjelesne i psihičke te mladi tada pokušavaju definirati svoj identitet. „Da bismo upoznali mlade danas je nužno upoznati njihov životni kontekst, životni stil i virtualni identitet“, rekla je s. Valentina. „Nemojmo ih suditi po izgledu nego se pitajmo zašto nose to što nose i što time žele poručiti.“ Primjere kako se približiti mladima dali su vlč. Marko Šarić, donedavni povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije te dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić koji su istaknuli kako je pojedinačni, iskreni i osobni pristup važniji od robovanja velikim brojkama. „Kvaliteta susreta važnija je od kvantitete, od broja sudionika“, rekao je vlč. Šarić te predstavio duhovne programe koje nudi Centar za mlade bl. Miroslav Bulešić na Trsatu i na koje se načine mladi u njih uključuju. Fr. Iličić je istaknuo kako mladima treba pristupiti otvoreno i iskreno, govoriti o egzistencijalnim pitanjima, razbijati predrasude te otkrivati ljepotu života u vjeri, a ne govoriti o zabranama. Izv. prof. dr. sc. Jerko Valković govorio je kulturi volontiranja koju mladi rado prihvaćaju i spremni su djelovati na dobrobit društva.

Doc. dr. sc. Darko Tepert predstavio je što Biblija govori o mladim osobama ističući kako biblijski tekstovi uz mladenačku dob vezuju pjesmu i veselje, ali mladost nije prepreka za poslanje i ozbiljnost. Doc. dr. sc. Nikola Vranješ ustvrdio je kako je velika odgovornost Crkve prema mladima i nužna im je pomoć u duhovnom sazrijevanju. Dr. sc. Mario Tomljanović, rektor riječkog sjemeništa, govoreći o duhovnim zvanjima istaknuo je kako je zadaća svećenika prepoznati, podržati i usmjeriti mladu osobu koja u sebi osjeća Božji poziv. Mr. sc. Đulijano Trdić govorio je problemu ovisničkog ponašanja kojemu su sklonije impulzivne osobe. „Mlade osobe, adolescenti, većinom su impulzivne pa stoga kod njih postoji i veći rizik za razvijanje ovisničkog ponašanja“, zaključio je Trdić.

U raspravama nakon izlaganja istaknuto je kako Crkva treba pristupati mladima i tumačiti im Kristovu poruku, ali i prilagoditi način komunikacije njihovom habitusu. Inkulturacija, odnosno način prenošenja evanđelja prilagođen potrebama i osobinama primatelja poruke, poznata je metoda Crkve od samih početaka širenja Radosne vijesti. Sudionici su istaknuli kako je je mladima potrebno dati povjerenje, ali i postaviti visoke zahtjeve jer samo tako mogu istinski sazrjeti i prihvatiti život u vjeri.

Skip to content