Ured za obitelj proslavio 15. godišnjicu djelovanja
Kategorija:
Vijesti

web-1U ponedjeljak 12. lipnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci svečano je proslavljena 15. obljetnica rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Pozdravnu riječ uputio je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić. Istaknuo je kako je proslava prigoda za posvješćivanje važnosti obitelji u Crkvi i društvu. Još u vrijeme Riječko-senjske nadbiskupije, koja je prepoznala važnost pastorala s obiteljima, organizirani su različiti programi za obitelji i na tom tragu je osnovan Ured za obitelj, rekao je mons. Svažić. Na kraju je čestitao i zahvalio djelatnicima Ureda na uloženom trudu u proteklih 15 godina.

Voditelj Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom Ureda, kao i odazivom obitelji na programe koje Ured organizira. Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar- Krešimir Hodžić prenio je čestitke  predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, a čestitku je uputio i bivši predsjednik Vijeća, krčki biskup u miru mons. Valter Župan. Okupljenima su se obratili predstavnici Grada i Primorsko-goranske županije, Maja Pudić i Vinko Štimac. Čestitajući djelatnicima Ureda, istaknuli su doprinose karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije te zahvalili na programima koje Ured za obitelj čini.

web-2Predavanje na temu „Očinstvo“ održao je dr. sc. fra Ante Vučković. Kazao je kako se puno govori o krizi očinstva, te da su žene ‘izgurale’ očeve iz odgoja. Kao razloge naveo je krizu društva koja je napala tri autoriteta: Oca na nebesima, kralja na zemlji i oca u obitelji. Pojasnio je to da se društvu nameće ravnopravnost pojedinca čime se stvara društvo individualaca koje ima otpor prema obitelji. Osim toga, današnjem muškarcu pruža se mogućnost da ode iz kuće, postane poduzetnik i odgoj prepusti ženi zbog čega dolazi do dvije vrste očeva: onih koji ‘guše’ djecu i previše su prisutni u njihovom životu kada se vrate kući, te drugi koji su premalo s djecom. Njihov broj je najveći i cijele generacije u Hrvatskoj odrasle su na taj način, upozorio je predavač. Dodao je kako moderna nameće društvo bez očeva, a kapitalizam otežava ulogu oca. Dijete nije isplativo, ekonomski interesi nagrizaju temelje obitelji itd., naveo je predavač.

Govoreći o ulozi oca pojasnio je da otac nije ‘prijatelj’ djetetu. Dijete ima potrebu druženja s vršnjacima, ali je otac zato njegova zaštita i snaga, nježnost i blagost i ima sposobnost savijanja koljena i spuštanja na razinu djeteta. Otac je uzor, istaknuo je fra Ante Vučković. Upozoravajući na probleme za osnivanjem obitelj, kao razloge je istaknuo da mladi imaju potrebu za materijalnom sigurnošću, strah od odluke koja obvezuje i veže te strah od gubitka sigurnosti. Rješenja za izlazak iz krize nalaze se u svjesnom odvajanju vremena za obitelj i djecu, otvorenosti prema Bogu, ali i ‘vinogradarskom’ radu roditelja – rad rukama u vrtu ili sl., a koji je djeci izuzetno zanimljiv i doprinosi uspostavljanju odnosa s djetetom. Svećenicima je poručio da je važno naučiti posredovati iskustvo nebeskog Oca. Vrata crkve i zajednice ne smiju biti zatvorena, a vjernicima u svećenicima moraju prepoznati milosrdnog Oca i priliku za novu šansu, poručio je predavač.

web-3U drugom dijelu programa predstavljena je monografija Ureda za obitelj o kojoj je govorio doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Ured je pastoralno tijelo čije su djelatnosti na području pastorala i braka važne za cijelu Riječku metropoliju, odnosno zapadnu Hrvatsku. Posebnost monografije čine svjedočanstva ljudi različitih profila, kao i svjedočanstvo Ureda koji je izuzetno otvoren i prepoznatljiv u crkvenoj, ali i sferama društvenog života, poručio je Vranješ. Zaključno je istaknuo kako je u proteklih petnaest godina Ured za obitelj postao prepoznatljiv organizator i promicatelj pastorala braka i obitelji te je nastojao ostvariti poticaje riječkog nadbiskupa Ivana Devčića.  Aktivni je sudionik i prepoznatljiv znak pastoralne zauzetosti Crkve oko braka i obitelji u Rijeci i šire, kazao je Vranješ. Monografija o radu Ureda za obitelj može se nabaviti u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci.

U poslijepodnevnom dijelu programa misu zahvalnicu u katedrali sv. Vida za obitelji predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Ovim misnim slavljem počela je trodnevna duhovna priprava za proslavu blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

 

Skip to content