U Rijeci održana Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži
Kategorija:
Vijesti

nac1Druga Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži – Hrvatska (MVM) održana je od 10. – 12. ožujka u središnjoj kući Družbe sestara milosrdnica, Provincije Majke Dobrog Savjeta u Rijeci. Na skupštini su sudjelovali članovi Nacionalnog vijeća, sestre savjetnice iz Rijeke, Zagreba, Splita i Livna te predstavnici Marijanske vinkovske mladeži Bosne i Hercegovine.

Na početku Skupštine pozdravila nas je provincijalka sestara milosrdnica s. Danijela Sinčić i uputila prigodne riječi dobrodošlice. Nakon kratkog predstavljanja članova, Nacionalna predsjednica MVM- Hrvatska Petra Štokić otvorila je Skupštinu analizom zajedničkog rada i djelovanja nacionalne razine od 2015. godine. Potom je izložila izmjene i dopune Nacionalnog statuta Marijanske vinkovske mladeži – Hrvatska. Članica Nacionalnog vijeća Marija Rakocija  Kljajić pročitala je pismo međunarodnog predsjednika Yancarlosa Carrasca „Oživimo vinkovsku karizmu“ povodom 400.-e obljetnice rođenja vinkovske karizme. Potaknuti riječima pisma „mi, članovi Marijanske Vinkovske mladeži, imamo pune ruke posla, jer smo na svim razinama pozvani svjedočiti svoju vjeru i karizmu“, analizirali smo Međunarodni plan aktivnosti za 2017. koji je predstavio Tomislav Kljajić.

nac2U nastavku Skupštine Jelena Beno, područna predsjednica MVM – Rijeka održala je predavanje o važnosti formacije članova u kojem je naglasila četiri bitne dimenzije u procesu formacije: razvoj osobne zrelosti, razvoj društvene uključenosti i povezanosti s Crkvom, razumijevanje i življenje vinkovske karizme i uključenost u socijalne probleme društva kroz karitativno djelovanje. Kroz daljnji rad Skupštine predstavljene su aktivnosti  pojedinih područnih zajednica i  razmijenjena su međusobna iskustva i ideje. Također, dogovorene su i usuglašene smjernice za buduće zajedničko djelovanje na nacionalnoj razini i izrađen je Nacionalni godišnji kalendar 2017./2018.

Skupština je zaključena izlaganjem s. Veronike Popić, sestre savjetnice MVM – Rijeka o  važnosti poznavanja Vinkovske obitelji, vinkovske karizme i važnosti suradnje. S. Veronika naglasila je kako je potrebno usmjeriti se na osobni duhovni rast i uložiti u vlastitu kvalitetu, postavljajući si pitanje „Kako ‘ja’ rastem u odnosu sa Isusom Kristom?“ Na taj način, kada smo sami evangelizirani, možemo izaći evangelizirati druge. Također, naglasila je kako su zdravo zajedništvo i  zdrava duhovnost  temelj da zajednica primi one koji su u potrebi i da se upravo oni kod nas osjećaju sigurno, da se osjete prihvaćenim, a to ne možemo učiniti bez Isusa Krista. Na kraju, s. Veronika članove MVM – Hrvatska potakla je na zajedničku suradnju i osmišljavanje zajedničkog projekta kako bi na taj način dali svoj vlastiti doprinos prigodom obilježavanja 400. – e obljetnice rođenja vinkovske karizme čije je geslo „Stranac bijah i primiste me“( Matej 25, 35).

Osnaženi zajedništvom vratili smo se u svoje područne zajednice motivirani mišlju sv. Vinka: „ Ljubav ne može ostati besposlena; ona nas obvezuje raditi za spasenje i utjehu drugih“ (P.Š.)

Skip to content