Proslavljena 650. godišnjice dolaska čudotvorne slike Majke Milosti na Trsat

web-650-1U nastarijem živućem marijanskom svetištu, onome na Trsatu od ranoga jutra u subotu 1. srpnja bilo je živo. Kolone hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije, pristizali su u Trsatsko svetište na svečanu proslavu 650. obljetnice dolaska čudotvorne slike Majke Milosti na Trsat, dar pape Urbana V. 1367. godine kao utjehu zbog gubitka Nazaretske kuće.

Izvanrednog izaslanika pape Franje, kardinala Josipa Bozanića, na ulazu u Svetište dočekao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a u pratnji papinog izaslanika bili su kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović koji je papinog izaslanika pozdravio u kapeli gdje se danas slika nalazi. Kazao je kako je ova slika hodočasnicima i štovateljima Majke Božje i Isusa kroz stoljeća bila izvor utjehe, ohrabrenja, putokaz pravog kršćanskog i obiteljskog života. Ona je i danas poseban znak Božje ljubavi i privrženosti samoga Boga hrvatskom narodu, rekao je gvardijan.
web-650-5Nakon molitve ispred slike Majke Milosti, u perivoju je slavljena misa koju je papin izaslanik predvodio u zajedništvu s riječkim nadbiskupom mons. Devčićem, porečkim i pulskim biskupom mons. dr. Draženom Kutlešom, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, krčkim biskupom u miru mons. Valterom Županom, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature u Hrvatskoj mons. Januszom Blachowiakom, provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom te mnogobrojnim svećenicima. Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup. Govoreći o daru bl. Urbana V. , kazao je kako isti govori i o naravi odnosa između rimskih papa i naših predaka. „Ta je veza bila i ostala duboko ljudska i duboko kršćanska. Tu marijansku vezu s našim narodom i s Trsatom, koju je uspostavio Urban V., u naše je dane posebno potvrdio sv. Ivan Pavao II., jedini papa koji je prije 14 godina hodočastio na Trsat i ovdje molio pred čudotvornom slikom Trsatske Majke Milosti, preporučivši se svima da ovdje molimo za njega dok je živ i kad umre, a na odlasku svetištu je darovao svoju krunicu.“ Dodao je da papa Franjo zna i cijeni tu vezu između rimskih papa i Hrvata, i on u toj vezi prepoznaje neprekinutu i duboku marijansku crtu, koju je u nju utkao papa Urban V. darivanjem slike Isusove Majke našem Trsatu.

web-650-3Generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić pročitao je dekret pape Franje o imenovanju kardinala Bozanića za njegovog izvanrednog izaslanika na proslavi visoke obljetnice dolaska slike na Trsat. „Zato smo i Mi svim srcem čeznuli slijediti hodočasnike koji ustrajno mole i vrlo pobožno časte Bezgrješnu Djevicu Mariju u tamošnjemu drevnom svetištu Riječke nadbiskupije. Kada smo saznali da ove godine pada šestopedeseta obljetnica spomena onoga dana kada je u Trsatsko svetište došla glasovita Bogorodičina slika, rado smo prihvatili molbu časnoga brata Ivana Devčića, nadbiskupa metropolita riječkoga, da za tu jedinstvenu proslavu pošaljemo oca kardinala radi veće svečanosti, pobožnosti i koristi duša….. Hvaleći odvažna svjedočanstva katoličke vjere i marijanske pobožnosti svoga puka u prošlim vremenima, sve ćeš pozvati da još više poštuju duhovnu baštinu, a zatim da ju marljivo prenose djeci, napose zagovorom svetoga Nikole Tavelića, blaženoga Alojzija Stepinca i ostalih svetaca i blaženika vaše plemenite nacije, te ponajviše Blažene Bogorodice Djevice Marije, u kojoj je bila i jest sva punina milosti i svako dobro.“ – pročitano je, između ostaloga, iz dekreta Svetoga Oca.

web-650-4Kardinal Bozanić je u svojoj propovijedi kazao da se Sveti Otac u ovom vjerničkom zajedništvu na poseban način duhovno s nama povezo svojom pastirskom ljubavlju i molitvom, jer – kako reče – svim srcem čezne slijediti hodočasnike koji ustrajno mole i vrlo pobožno časte Bezgrešnu Djevicu Mariju u ovom drevnom svetištu Riječke nadbiskupije. Dodao je da nas trsatska Majka Milosti u šutnji potiče na razmatranje kako Bog djeluje u našoj sredini, kako se Bog odnosi prema nama ljudima. Zato je potrebno posvijestiti važnu potrebu u našem životu – naći se dnevno, makar na kratko, s Bogom u tišini, rekao je propovjednik. „Dragi vjernici, o koliko su nam potrebni takvi trenuci šutnje i molitve u našem životu. Taj osobni razgovor s Bogom; to slušanje Boga u tišini svoga srca. Danas nam Majka Božja Trsatska s Isusom u naručju naviješta da je Bog s nama. Objavljuje nam temeljno otajstvo naše vjere da Bog beskrajno ljubi čovjeka.“ Zaključujući propovijed istaknuo je Trsatsko svetište  kao posebno obiteljsko svetište. „Drage katoličke obitelji, nemojte se ustručavati zajedno, kao obitelj, pohađati Mariju na Trsatu, ovdje zajedno moliti i tu obiteljsku molitvu prenijeti u svoje kuće, u svoj dom, da bi svaka naša obitelj bila i mali Nazaret, da bi svaka naša obitelj bila i mali Trsat…. U Nazaretu je Isus proveo najveći dio svoga zemaljskog života i posvetio obiteljski život. Učimo ovdje vrednovati obiteljsko i rodbinsko zajedništvo i njegovati međusobnu povezanost. To nam je toliko potrebno u današnjem društvu koje se raslojava i jako individualizira. Obitelj je temelj svakog suživota i lijek protiv društvenog raslojavanja, jer bračna i obiteljska veza temeljna je vrjednota za svakoga, ne samo za vjernika.“ Na kraju mise kardinal Bozanić je izrazio zahvalnost trsatskim franjevcima, čuvarima Trsatskog svetišta i slike Gospe Trsatske koja, kako je kazao, čuva sve koji joj dolaze. Poručio im je da budu oni koji će vjernike uvijek dovoditi Majci Božjoj Trsatskoj.

Zahvalnu riječ papinom izaslaniku, kao i biskupima, mnogobrojnim svećenicima i svim vjernicima uputio je provincijal fra Ilija Vrdoljak. Poseban izraz zahvalnosti izrazio je nedavno preminulom trsatskom franjevcu fra Serafinu Sabolu koji je bio inicijator ove proslave. Liturgijsko pjevanje predvodio je združeni zbor Trsatskog svetišta i župe iz Mrkoplja.

Skip to content