Proslavljen blagdan Gospe Žalosne, suzaštitnice katedrale sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

web-gz2Blagdan Gospe Žalosne podsjeća nas na Marijinih sedam trpljenja, ali nam u svijest doziva i patnje mnogih ljudi, bolesnika, prognanika i svih koji trpe, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u petak 15. rujna u katedrali sv. Vida predvodeći svečano misno slavlje u povodu blagdana Gospe Žalosne, suzaštitnice riječke prvostolnice.

Vjernike je upoznao s poviješću pobožnosti prema Gospinim žalostima kazavši kako svoj biblijski temelj ima u proroštvu starca Šimuna koji je Mariji rekao da će joj mač boli probosti dušu (Lk 2,35). Osim toga, o Marijinim žalostima u srednjem vijeku promišljali su redovnici serviti čiju redovničku odjeću su kao škapular nosili i mnogi svjetovnjaci pa su tako nastale i mnoge bratovštine. 1668. godine Sveta Stolica je dopustila svetkovinu u čast Marije od sedam žalosti, a papa Pio VII., nakon povratka iz sužanjstva, proširio je na cijelu Crkvu, rekao je nadbiskup.

web-gz1Sedam je događaja iz Marijinog života odabrano za pobožnost koja se danas slavi: Šimunov navještaj, bijeg u Egipat, Isusovo zadržavanje u Hramu kao dvanaestogodišnji dječak, Marijin susret s Isusom na križnom putu, Marijine boli dok su pribijali Krista, skidanje Isusa s križa te polaganje u grob. Marija je platila našu otkupninu kao jaka žena, puna ljubavi i sućut prema Kristu, ali i samilosne ljubavi prema svijetu, rekao je nadbiskup. Na kraju je vjernike potaknuo na nasljedovanje Marije u toj ljubavi. Otkupljeni smo uz veliku cijenu i to trebamo znati cijeniti, kazao je nadbiskup Devčić.

Skip to content