Predstavljen Centar za savjetovanje Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

web-centar1Na tragu potreba u Riječkoj nadbiskupiji u Rijeci je u kolovozu o.g. osnovan Centar za savjetovanje kojega je u ponedjeljak 11. rujna u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci, na sastanku svećenika Riječke nadbiskupije, predstavio voditelj Centra vlč. mr. sc. Đuliano Trdić, dr. med.

Centar je odgovor na sve veću potrebu za psihološkim i pedagoškim znanostima u formaciji trajnoj edukaciji  Bogu posvećenih osoba, ali i vjernika laika. S radom je počeo 24. kolovoza 2017., na spomendan blaženog Miroslava Bulešića, svećenika koji je svoju vjernost Kristu zapečatio mučeničkom smrću u obližnjem Lanišću, kada je poslije obreda sakramenta svete Krizme 24. kolovoza 1947. mučki ubijen u župnome stanu. Osnivač Centra za savjetovanje je Riječka nadbiskupija na inicijativu riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, bez čijega bi zalaganja i skrbi ovaj projekt bio nemoguć, poručuje voditelj Centra.

Centar je osmišljen po istome modelu i u temelju ima kršćansku (katoličku) antropologiju, kao i Centar za savjetovanje na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu na kojemu je vlč. Trdić magistrirao dubinsku psihologiju.

Od usluga koje Centar nudi istaknute su: procjena osobnosti, kolokviji za rast u pozivu, konzultacije za odgojitelje, pomoć za rasuđivanje duhovnog poziva, psihološka pericija na zahtjev odgojitelja ili (nad)biskupa na području formacije) te pomoć svećenicima i osobama posvećenog života koje pokazuju psihološko-duhovne poteškoće.  Centar će povremeno, ovisno o potrebi, koristiti i usluge vanjskih suradnika (psihologa, psihijatara, pedagoga ili duhovnika), a njegovo sjedište je u blizini Trsatskog svetišta na adresi ul. Petra Zrinskog br. 11. Osim toga, potrebne informacije mogu se pročitati na službenoj mrežnoj stranici: www.savjetovaliste-rijeckenadbiskupije.org

web-centar2Ovom prigodom vlč. Trdić održao je predavanje svećenicima na temu gubitka figure oca u suvremenom društvu. Kazao je kako je svećenik često pozvan nadomjestiti očinsku figuru koja nedostaje u obitelji, a koja se događa, između ostaloga, zbog raspada obitelji ili postojanja mnoštva disfunkcionalnih obitelji. Djeca često nakon rastava braka gube kontakt s ocem, a nerijetko današnji očevi gube autoritet ili svoje očinstvo uče imitirajući ili prateći upute svoje supruge, odnosno ravnajući se prema potrebama djece, upozorio je predavač. Zbog toga se u društvu javljaju različiti tipovi očeva, od ‘dezertera’ koji majci ostavlja svu brigu o djetetu, preko ‘slabića’ do ‘zavidnog oca’ kod kojega prevladava tuga zbog izgubljene mladosti što za posljedicu može imati afektivni zlostavljački stav prema djetetu. Predavač je upozorio kako je drugi tip – tip slabića – u društvu najrašireniji. Riječ je o očevima koji igraju ulogu oca, ali ne mogu nametnuti autoritet jer se boje izgubiti afektivnu bliskost svoje žene. Muškarci danas su zaokupljeni emocijama, a ne savjetima koje bi trebali pružati djetetu, rekao je između ostaloga predavač.

A upravo roditeljstvu će biti posvećena nova pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji čiji plan i program je predstavio vlč. Marijan Benković. Uporište za kalendar zbivanja bilo je pismo riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića za početak Godine roditeljska, a u svjetlu priprema za III. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu iduće godine održati u Solinu pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“.  Također, nova pastoralna godina naglasak će staviti i na 25 godina vjeronauka u školama, kao i 15. godišnjica rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Voditelj Ureda, mons. Ivan Nikolić je kazao kako u 22 župe djeluju zajednice obitelji s kojima Ured surađuje te potaknuo svećenike na osnivanje novih župnih zajednica. Poziv na veću angažiranost s obiteljima u svojim župama okupljenim svećenicima uputio je nadbiskup Devčić.

Skip to content