Potpisani Ugovori o kapitalnim donacijama Riječkoj nadbiskupiji
Kategorija:
Vijesti

web-assunta-ugovor1U župnom uredu najstarije župne crkve u Rijeci – Uznesenja Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vele crikva/Assunta)  u četvrtak 14. prosinca riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i  župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina potpisali su Ugovore o kapitalnim donacijama Riječkoj nadbiskupiji. Potpisivanju Ugovora nazočili su župnik župe Uznesenja BDM mons. Sanjin Francetić, ekonom Riječke nadbiskupije vlč. Piotr Modrzejewski, zamjenica Župana Marina Medarić i pročelnik Ureda županije  Goran Petrc te suradnici.

Primorsko-goranska županija izdvojila je sredstva u iznosu od 200.000,00 kn za sanaciju krova na crkvi Uznesenja BDM u Rijeci (100.000,00 kn), rekonstrukciju krovišta crkve sv. Petra i Pavla u Bribiru (50.000,00 kn) i uređenje književne zbirke iz arhiva župe Novi Vinodolski uz konzerviranje i katalogizaciju rukopisne građe (50.000,00 kn).

Nadbiskup Devčić zahvalio je Županu i PGŽ na donaciji kazavši kako ovo nije prvi puta da PGŽ pomaže u održavanju sakralnih objekata i spomenika kulture u Riječkoj nadbiskupiji. Oni jesu u vlasništvu Riječke nadbiskupije, no riječ je o kulturnom blagu našega naroda i potrebna je pomoć i gradskih i županijskih ustanova kako bi se ti objekti i spomenici očuvali u stanju kakvom zaslužuju, kazao je nadbiskup.

Župan Komadina istaknuo je da PGŽ treba biti integrativni faktor u svojoj društvenoj zajednici te da ono što predstavlja našu povijesnu baštinu, ne smijemo dopustiti da zub vremena nagrize. Radi se o jako vrijednim objektima, relikvijama i umjetničkim djelima. Osim toga, suradnja PGŽ i Riječke nadbiskupije nije usmjerena samo na ovakve projekte, nego je puno šira, kazao je župan te kao primjer naveo da se dodatna sredstva daju i za riječki hospicij. Pored ovoga PGŽ je ove godine izravno sufinancirala i: sanaciju vitraža i fasade na crkvi župe Marije Pomoćnice u Rijeci sa 20.000, 00 kuna, župni ured sv. Filipa i Jakova na Grobniku i obnovu zvonika na crkvi sa 25.000, 00 kuna te obnovu crkve u Liču sa 20.000, 00 kuna.

web-assunta-ugovor3Zahvalnu riječ PGŽ uputio je župnik mons. Sanjin Francetić.  Podsjetio je da u crkvu dolaze vjernici iz gotovo svih dekanata Riječke nadbiskupije. Dnevno na osobnu molitvu dođe više od 300 ljudi, a u sezoni i više kada mnogobrojni turisti dolaze kako bi vidjeli umjetnička blaga koja ova crkva ima. Tada se javlja problem jer je unutrašnjost još uvijek pod skelama jer se zadnjih 26 godina intenzivno radi na obnovi crkvi, podsjetio je mons. Francetić. Crkva se istražuje povijesno i umjetnički.  Stručnjaci su, između ostaloga, pronašli komplet misnih ruha iz 15. stoljeća, relikvije jedne svetice o čemu će javnost pravovremeno biti obaviještena, a sam glavni oltar ima 39 vrsta mramora i vrlo je rijedak u ovom dijelu Europe, rekao je župnik. Dodao je da su relikvijari jako dobro sačuvani, osobito sv. Marcijana, te da župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavlja najvažnije sakralno zdanje u gradu Rijeci. Njenu vrijednost i važnost očuvanja umjetničkog blaga koje se nalazi u ovoj najstarijoj riječkoj župnoj crkvi prepoznalo je Ministarstvo kulture i prošle godine dalo 200.000, 00 kuna za obnovu slika. No, potrebno je puno više za očuvanje vrijedne kulturno povijesne baštine čiji ostaci sežu u 5. stoljeće, kazao je mons. Francetić. Na kraju je okupljene uputio na mrežnu stranicu:  Barokna Rijeka  Ista donosi pregled dosadašnjih istraživanja povijesnog blaga crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

web-assunta-ugovor2Nakon potpisivanja mons. Francetić proveo je Nadbiskupa, Župana i suradnike Velom crikvom i upoznao ih s radovima koji su u tijeku, kao i povijesnim činjenicama vezanim uz ovu crkvu. Najavio je rad na monografiji župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije te izrazio nadu da će tiskanje iste sufinancirati PGŽ.

Skip to content