Održana 10. roditeljska škola Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

web-3Od petka  3. ožujka do nedjelje 5. ožujka u Hotelu „Omorika“ u Dramlju održana je 10. roditeljska škola Riječke nadbiskupije na temu: „Kako moje dijete može odrasti u odgovornu i zrelu osobu“. Roditeljsku školu Ured za obitelj Riječke nadbiskupije organizirao je s ciljem osvješćivanja osobne, društvene i duhovne vrijednosti roditeljstva. Cilj ovogodišnje bio je posvješćivanje roditeljske odgovornosti te pružanje znanja i vještina pri postavljanju granica i učenje ljudskim i kršćanskim vrijednostima u odgoju djeteta.

Sudionike je prvoga dana pozdravio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Govoreći o važnosti teme roditeljima je poručio da budu svjesni svog kršćanskog identiteta i onoga za što dijete žele odgojiti, te da im svojim životom budu primjer. Crkva računa na kršćanske obitelji jer su one ‘Crkva u malom’ i djeca u obiteljima moraju učiti o ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ljubav u obitelji se dariva, ali se u obitelji uči i o žrtvi, rekao je nadbiskup.

web-2Zato Crkva na velikom planu svoje poslanje može ostvariti samo ako je ostvarena u obiteljima, ako se vjera prenosi. Budite obitelj koja zajedno moli i zajedno ide na misu, rekao je nadbiskup. Na kraju je, apostrofirajući sv. Malu Majku Tereziju poruku uputio očevima da je ona gledajući kako joj otac moli, vidjela kako mole sveci.

O tome jesmo li odgovorni roditelji i prepoznajemo li vlastite granice, govorila je prof. rehabilitator Zorica Janković. Istaknula je da umijeće roditeljstva podrazumijeva hrabrost pogledati se u oči i prihvatiti vlastite granice. Mi smo model svojoj djeci u kojega se ona ugledaju, rekla je Janković. Prof. psihologije Danijela Perić Kosović izlagala je na temu: „Koja znanja, vještine i vrijednosti dijete usvaja primjereno razvojnoj dobi“. Primijetila je želje današnjih roditelja da im djeca budu što uspješnija zbog čega imaju potrebu cijelo vrijeme biti uz dijete. Važno je znati granicu kada podrška onemogućava razvitak djeteta, rekla je Perić Kosović. „Nema savršenog roditelja i svi griješe, ali to ne znači da smo loši roditelji. Bitno je znati na čemu dugoročno radimo. Djetinjstvo je razdoblje brzog razvoja i rana iskustva imaju dugoročne posljedice.“ Roditelje je potaknula na spremnost da saslušaju svoje dijete i da im ne nude ‘gotova’ rješenja na njihove probleme. Dijete treba voditi do rješenja i to traži strpljivost. Osim toga, brkaju se želje i potrebe djeteta. Njemu treba odgovoriti i udovoljiti temeljnim potrebama. Jako je važno da dijete nauči odlagati zadovoljenje želja, poručila je predavačica.

web-1O vjeri u Boga kao temeljnoj ljudskoj vrijednosti, govorio je fra Krunoslav Kolarić. Upozorio je da danas imamo potrebu govoriti o onome što ‘nismo’ napravili, o negativnim stvarima koje nam se događaju, a one dobre zanemarujemo, odnosno podrazumijevaju se. Čovjek mora gledati u ono dobro, jer dobro pobjeđuje zlo. Ljudi su zagledani u strah, neizvjesnost, a te barijere mogu se pobijediti suočavanjem i prihvaćanjem stanja u kojemu se nalazimo. Ono što Bog od nas želi jest da živimo u sadašnjem trenutku, rekao je fra Krunoslav.

Potaknuo je roditelje da budu primjer svojoj djeci, jer ona ih oponašaju. Ako dijete gleda roditelje da idu na misu, ono će to usvojiti. Roditelji su prvi učitelji i prva živa knjiga djetetu. U nastavku je upozorio na rastući trend potrage za ‘nečim’, ‘smislom’, ‘energijom’. Naš Bog nije ‘nešto’, nije ‘energija’, on je naš Otac i on je osoba, kazao je predavač. Zaključno je progovorio o oprostu kao globalnom problemu. Svaki oprost traži paradoksalnu promjenu koja uključuje da se osoba ponizi. Bez toga nema ni oprosta, ni nutarnjeg mira. Na kraju je potaknuo roditelje na djelotvornu vjeru. Vjera je dobra ako ima i djela. Pozvani smo svjedočiti i cilj ovih susreta je upravo to, zaključio je fra Krunoslav.  Za vrijeme predavanja i radionica bilo je organizirano čuvanje i rad s djecom, dok je Roditeljska škola zaključena misnim slavlje kojega je predvodio voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić.

 

Skip to content