Nadbiskupovo pismo za početak nove pastoralne godine

Godina roditeljstva

Draga braćo i sestre,

u novoj pastoralnoj godini 2017./2018. naša se domovinska Crkva na svim razinama priprema za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 2018. u Solinu pod geslom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja.“ To je važan događaj kako za našu Crkvu tako i za čitavo hrvatsko društvo, napose u današnjem vremenu kada je dostojanstvo braka i obitelji, bračnog i obiteljskog poziva i poslanja suočeno s brojnim izazovima. Bez zdravih i stabilnih obitelji, bez otvorenosti životu i prihvaćanja kršćanskih vrijednosti na kojima se temelji dostojanstvo osobe od začeća do prirodne smrti nema ni zdravog i prosperitetnog društva, a niti njezinih pojedinaca. Obitelj je temeljna ćelija iz koje izvire život i primarna odgojiteljica i prenositeljica vjere mlađim naraštajima. U tom smislu odlučili smo na planu Riječke nadbiskupije pastoralnu godinu koja dolazi posvetiti temi roditeljstva s naglaskom na njezinoj odgojnoj i vjerskoj zadaći. Povod su nam i dvije važne obljetnice: 25. obljetnica vjerskog odgoja i vjeronauka u školi u Republici Hrvatskoj i 15. obljetnica rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Te se dvije značajne obljetnice pastoralno objedinjuju u temi roditeljstva i u potrebi još snažnijeg sinergijskog rada s našim obiteljima, roditeljima i djecom, na župnoj, dekanatskoj i nadbiskupijskoj razini. Njihova „radost i nada, žalost i tjeskoba“ u današnjem vremenu jesu „radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika“ (GS 1). Stoga smo kao Crkva pozvani svi skupa pomoći sadašnjim i budućim roditeljima u prepoznavanju, razvijanju i očuvanju njihove uloge i važnosti koju imaju, a koju ne može zamijeniti niti jedna institucija, ali ih isto tako ohrabriti u njihovu poslanju.

Božji dar roditeljstva i zajednica obitelji koju je Gospodin htio kao nezamjenjivo rasadiše života od neprocjenjive su važnosti. Prvi doticaj sa sadržajima vjere i međugeneracijsko svjedočenje vjere, kao i odgoj u vrijednostima koje promiču „kulturu života“, a ne „kulturu smrti“, kako je to rekao sveti Ivan Pavao II. u enciklici Evangelium Vitae, imaju svoj početak upravo u obiteljskoj zajednici. U tom smislu Godina roditeljstva u Riječkoj nadbiskupiji imat će za pastoralne prioritete rad s obiteljima na katehetskom planu, jačanje svijesti o nezamjenjivoj ulozi i poslanju roditelja u vjerskom odgoju djece i mladih, umrežavanje obitelji i razmjena iskustava i ostalo.

Međutim, kao mjesna Crkva želimo se aktivno uključiti i u pripremu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji te sudjelovati na njemu u što većem broju. Veliku ulogu u pripremi naših vjernika za ovaj susret imaju župne zajednice. Stoga, pozivam sve župnike na animiranje pripremnih susreta u župi za ovaj veliki događaj. Napominjem da krajnji cilj Godine roditeljstva nije samo susret u Solinu 2018. nego trajni rad s obiteljima u našim župnim zajednicama kako bismo im pomogli u ostvarivanju sve zahtjevnije zadaće roditeljstva i svjedočenja vjere u svijetu u kojemu žive i rade. Iz tog razloga svaka župna zajednica na čelu sa župnikom i u suradnji sa župnim pastoralnim vijećem pozvana je pomoći obiteljima u osnaživanju vjere, u njihovu sakramentalnom životu i vjerskoj pouci. Priprema djece za sakramente kršćanske inicijacije privilegirana je prigoda rada s roditeljima.

Priprema za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji prilika je za duhovnu i moralnu obnovu župnih zajednica. Brinući se za naše obitelji pokazujemo da nam je stalo do boljitka društva i Crkve, kao i do budućnosti našega naroda. Potrebno je uložiti velike napore u ovu zahtjevnu zadaću. Neka nam svima ova pastoralna godina posvećena roditeljstvu bude na dobrobit, na putu prema novoj evangelizaciji na koju nas Crkva neprestano poziva. Prigodne materijale za katehetske susrete s roditeljima u župi možete preuzeti na web stranici Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. (http://obitelj.smn.hr/.) ili se informirati u Uredu za obitelj ili Pastoralnom uredu Riječke nadbiskupije.

Mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup

Skip to content