Nadbiskup Devčić sa svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

web-lovran2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u četvrtak 16. ožujka u kapeli Doma pastoralnih susreta u Lovranu misno slavlje za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su u Lovranu boravili na duhovnim vježbama od 13. do 17. ožujka. Suslavili su đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić i ravnatelj Doma vlč. Josip Tomić.

Okupljene svećenike potaknuo je da po uzoru na Isusa trajno se zauzimaju za siromahe. Mi smo njegovi učenici, a papa Franjo nas svojim primjerom na to neprestano potiče, rekao je nadbiskup. U nastavku je potaknuo okupljene na propitivanje o osloncima u životu. Siguran oslonac za svećenika, ali i svakog čovjeka je Bog. Međutim, događa se da taj oslonac sve manje tražimo u Bogu, a sve više u čovjeku i to može biti tragično za svećenika. Ono može uzrokovati da život postane pustinja u kojoj nema života. Zato je važno propitivati se u koga se uzdamo na našem životnom putu. Isusu se trebamo povjeravati i jako je važno razgovarati s Gospodinom te s dubokom vjerom slaviti otajstva, kazao je propovjednik.

U nastavku je upozorio kako mnogi oslonac traže u bogatstvu i materijalnim stvarima. Zato je potrebno propitivati se služimo li se sredstvima ili im služimo. Također, ne smijemo biti slijepi na potrebe drugih, ne samo u materijalnom, nego i duhovnom smislu. Mnogo je siromaha duhom koje trebamo nahraniti i ojačati. Svećenik se mora pitati kome služi i što ljudi od njega očekuju. Moramo biti za druge, a ne opterećeni strahom za sebe jer taj strah dolazi od slabe vjere i slabog oslanjanja uz Gospodina, zaključio je nadbiskup.

Nakon mise nadbiskup Devčić upoznao je nadbiskupa Hranića s aktivnostima Riječke nadbiskupije, karirativnim ustanovama te ulozi vjernika laika koji su uključeni u projekte i rad ustanova čiji osnivač je Riječka nadbiskupija. Đakovačko-osječki nadbiskup kazao je kako u tom smislu Riječka nadbiskupija može biti primjer mnogima biskupijama u Hrvatskoj, osobito u smislu karitativnog rada te angažmana vjernika laika i povjerenja kojega im u tom radu iskazuje riječki nadbiskup. Govorilo se i o pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Vukovaru, a za kojega je dolazak do sada potvrdilo oko 27.000 mladih iz Hrvatske i dijaspore. Nadbiskup Hranić izrazio je radost zbog dolaska oko 800 mladih iz Riječke nadbiskupije, te kazao kako su u tijeku završne pripreme za Susret koji će početi u prijepodnevnim satima 29. travnja u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Skip to content