Leopold nas potiče da se zagledamo u svoje srce
Kategorija:
Vijesti

web-petanjak1Već više od 20 godina propovjedam o sv. Leopoldu i ipak sam mislio što reći danas, u ovoj jedinstvenoj prilici kada je sv. Leopold među nama, rekao je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak predvodeći u utorak 19. rujna u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci svečano euharistijsko slavlje  u povodu dolaska relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rijeku.

„Kad se sjetim nepreglednog mnoštva vjernika koji ga po našim gradovima dolazili vidjeti, čini mi se da danas možemo govoriti samo o pogledu, očima i želji da vidimo sv. Leopolda i da on vidi nas. Imamo žarku želju da vidimo i budemo viđeni – da nas vidi netko tko će nas gledati s ljubavlju i svojim pogledom zagrliti. U čijem ćemo pogledu vidjeti da smo dobrodošli i žarko čekani.“ Biskup je dodao kako nam u ovom otuđenom svijetu treba pogled dobrote i milosrđa. Takav pogled je imao Isus  i on je podizao na noge.

Podsjetio je na Godinu milosrđa i želju pape Franje da tijela sv. Leopolda i sv. Padre Pia budu izložena u Bazilici sv. Petra u Vatikanu. Tom prilikom napravljena je stručna analiza, odnosno rekognicija tijela sv. Leopolda  pri čemu je utvrđeno da je tijelo ostalo neraspadnuto, osobito oči i šarenice oka. „Ako je dobri Bog htio sačuvati tijelo sv. Leopolda kao poseban znak i u tom tijelu na posebni način sačuvati šarenice njegovih očiju, tada one danas imaju posebno značenje. Preko njegovih očiju želimo se susresti s njim i osjećati da nas na poseban način gleda i želi da preko tih očiju upoznamo veličinu i dubinu njegova srca.“

Vjerujemo da je na ispovjedi svakoga tko mu je došao, gledao onako kako nas gleda Isus Krist, rekao je biskup Petanjak. „Kad idemo na ispovijed, svjesni smo da se tamo ne idemo hvaliti. Idemo spuštenog pogleda i pognute glave, jer sebe gledamo očima svoje grešnosti. Na taj pogled često utječu oni koji s nama žive. Mnogi nam pomažu da se uputimo na pravi put, ali postoje oni koji nam nameću komplekse krivnje svoje zloće i svoga oka.“ No, postoje pogledi koji nas liječe i koji nas osuđuju, kazao je propovjednik. Podsjetio je na Leopoldove riječi da ni u jednom čovjeku nema toliko blata da nema trun zlata. Leopold je u svakom čovjeku tražio taj trun zlata. To je božanski pogled i tako nas gleda sam Otac nebeski. Zato vjerujem da smo ovdje jer osjećamo da iz ovoga čovjeka zrači Božja dobrota i blizina, rekao je biskup Petanjak.

web-petanjak2Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da sebi obećaju da će se svim svojim silama truditi od Leopolda rastata drugačiji nego kada su došli u kapucinsku crkvu. „Imamo li hrabrosti obećati da će u našem životu od danas biti drugačije. Nemojmo se prenagliti i brzo dati zavjet, ali nemojmo biti ni kukavice i bojati se napraviti iskorak u svom životu. Zagledajmo se u svoje srce i donesimo odluku za život u budućnosti.“

Na kraju mise krčki biskup pomolio se uz tijelo sv. Leopolda, a prigodnu riječ uputio je rektor Svetišta u Padovi fra Giovanni Gusella Flaviana. Uz krčkog biskupa, suslavili su krčki biskup u miru mons. Ivan Milovan, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek, rektor Svetišta u Padovi fra Giovanni Gusella Flaviana te mnogobrojni svećenici. Uz mnogobrojne hodočasnike Riječke nadbiskupije i Krčke biskupije, sv. Leopoldu du hodočastili i mališani nekih riječkih osnovnih škola.

Skip to content