Donosite Božju ljubav svakome čovjeku
Kategorija:
Vijesti

caritasSusret kumova i podjela zahvalnica dobrotvorima

Caritas Riječke nadbiskupije tradicionalno je proslavio svog zaštitnika sv. Josipa podjelom zahvalnica volonterima i dobrotvorima. Ove godine svečanost se održala 18. ožujka, a na njoj su sudjelovali i kumovi koji su se u proteklih godinu dana uključili u program Kumstva na daljinu.

Misu je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinju predvodio nadbiskup Ivan Devčić. Na kraju mise nadbiskup i ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić svečano su podijelili 14 zahvalnica dobrotvorima Caritasa. Svake godine Caritas im želi na ovaj način javno zahvaliti s nadom da će njihov primjer biti poticaj drugima.

„Caritas ima za uzor ljubav Oca koja je otvorena svima“ rekao je nadbiskup. „Čovjek se iz raznih razloga može naći u nevolji, nekad i svojom krivnjom, ali ljudi koji rade u Caritasu ne pitaju zašto nego uvijek ispred sebe vide samo čovjeka u nevolji kojemu je potrebno pomoći“ objasnio je nadbiskup smisao Caritasa. Zahvalio je svim djelatnicima i volonterima i svim ljudima dobre volje koji na razne načine pomažu. „Neka vam Gospodin bude poticaj za vaše poslanje i zadaću, a to je da donosite Božju ljubav svakome čovjeku, posebno onima najpotrebnijima“, zaključio je nadbiskup.

Među dobrotvorima koji su ove godine dobili zahvalnicu su pojedinci koji redovito ili prigodno daruju svoj osobni prilog, volonteri koji poklanjaju svoj rad i vrijeme, tvrtke koje daruju proizvode i tvrtke koje novčano pomažu određene akcije. Zahvalnice su dobili i volonteri župnih Caritasa. U 7 dekanata Riječke nadbiskupije izabrano je 7 volontera koji su na ovaj način dobili zahvalu za sve dobro što čine u svojim župama.

Nakon podjele zahvalnica, susret se nastavio u dvorani Caritasa gdje su se okupili sudionici programa Kumstva na daljinu. U proteklih je godinu dana šezdesetak obitelji odlučilo novčano pomagati neku obitelj u okviru programa Kumstva na daljinu. Na ovome su susretu imali priliku iznijeti svoje motivacije i iskustva i upoznati se s obiteljima koje novčano pomažu. Nadbiskupijski Caritas u svemu tome je samo posrednik, objasnila je voditeljica programa Slađana Tuftan. Caritas pronalazi obitelji u potrebi kojima je potrebno pomoći te ih tako spaja s ljudima koji žele pomoći.

Kumovi su kao jednu od vrijednosti ovog programa istaknuli činjenicu da točno znaju kome novac koji uplaćuju ide. Neki od njih žele i upoznati obitelj koju pomažu, ali to nije obveza. Ipak na ovome susretu su potvrdili da je upravo taj susret dobrotvora s obiteljima koje pomažu pravi smisao Caritasa.

Skip to content