Dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića	u Rijeku

Poštovanim dijecezanskim svećenicima, redovnicima i redovnicama te svemu Božjem narodu!

Draga braćo i sestre!

Kako vam je poznato, neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića ponovno će biti od 14. do 19. rujna o. g. u Hrvatskoj, ovaj put u Zadru, Splitu i Rijeci. Osim toga, doći će i u Herceg Novi i Kotor u Crnoj Gori. Poticaj za organiziranje ponovnoga dolaska tijela sv. Leopolda u Hrvatsku bio je velik prošlogodišnji interes vjernika za čašćenje svetčevih zemnih ostataka u Zagrebu i Osijeku.

Kod nas u Rijeci njegovo će tijelo biti izloženo u crkvi Gospe Lurdske na Žabici od 18. do 19. rujna. U Rijeku će iz Zadra stići 18. rujna oko 16,00 sati i svečano ćemo ga dočekati na pokrajnjem ulazu u crkvu Gospe Lurdske (ulaz iz Ciottine ulice).  Prva sv. misa u prisutnosti svetčeva tijela bit će u 19,00 sati i predvodit će je niže potpisani riječki nadbiskup. Nakon sv. mise slijedi vrijeme štovanja svetčeva tijela te bdijenje do 23,00 sata. Očekuje se sudjelovanje mladih. Druga sv. misa bit će u 23,00 sata, a vjerojatno će je  predvoditi jedan od biskupa Riječke metropolije.

Sljedećega dana, 19. rujna, u 6,30 sati bit će prva sv. misa koju će, po mogućnosti, također slaviti jedan od biskupa Riječke metropolije. Potom će uslijediti privatno štovanje svetčevih zemnih ostataka i molitva za njegov zagovor. U 10,00 sati slavit će se zadnja sv. misa u prisutnosti svetčeva tijela, koju će predvoditi mons. dr. Ivica Petanjak, krčki biskup. Na toj misi očekuje se veći broj hodočasnika iz Krčke biskupije.

Ispraćaj tijela sv. Leopolda iz Rijeke i Hrvatske predviđen je u 14,00 sati. Organizatori na ispraćaju očekuju, ukoliko je moguće, sve biskupe Riječke metropolije, kao i mnoge vjernike, posebno vas iz Rijeke, gdje je sv. Leopold oko mjesec dana živio i djelovao u kapucinskom samostanu.

Odazovite se, draga braćo i sestre, i dođite iskazati počast sv. Leopoldu, velikom duhovnom sinu našega hrvatskog naroda, i molite za njegov zagovor pred licem Svevišnjega, da Gospodin, kojemu je sv. Leopold predano do kraja služio, blagoslovi našu domovinu Hrvatsku i sve njezine stanovnike kako bi svi skupa u ljubavi i miru živjeli i izgrađivali je u naš zajednički dom. Molite i za nova svećenička i redovnička zvanja, kao i za duhovnu obnovu naših obitelji.

Posebno vas, draga braćo župnici, potičem da pozovete i animirate povjerene vam vjernike na sudjelovanje u odavanju počasti sv. Leopoldu i njegovim zemnim ostatcima. Govorite im ovih dana više i češće o Leopoldovoj duhovnoj veličini, a nadasve ih poučavajte o važnosti sv. ispovijedi i o tome kako se pravilno ispovjediti. Kako bi vaš apel naišao na što bolji odaziv, potrebno je da odredite vrijeme kada ste vjernicima na raspolaganju za ispovijed.

Jedinstvena je to prigoda nama svećenicima da se ugledamo u primjer sv. Leopolda te, poput njega, budemo radosno i ponizno na raspolaganju svima koji se u ispovijedi žele osloboditi svojih grijeha i pomiriti se s Bogom i braćom. Dakako, sv. Leopold nas potiče i poziva da i osobno često pristupamo tom izvoru Božjega milosrđa.

Sa željom i molitvom da nam svima boravak zemnih ostataka sv. Leopolda Bogdana Mandića u kapucinskoj crkvi u Rijeci bude prilikom za osobnu i zajedničku duhovnu obnovu, od srca vas sve pozdravljam i rado očekujem na predviđenim događajima i susretima u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci 18. i 19. rujna o. g.

 

Mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup

Skip to content