Apostolski nuncij Rajič u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-nuncijU srijedu 7. rujna katedralu sv. Vida pohodio je nadbiskup mons. dr. Petar Rajič, apostolski nuncij u Angoli i Sv. Tomi i Principu. U razgovoru s nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem i biskupskim vikarom mons. Matijom Matičićem, nuncij Rajič je istaknuo kako uvijek rado navraća u Domovinu i domovinsku Crkvu, a posebno u ovaj naš kraj. Sugovornici su razgovarali o Crkvi u Africi i Perzijskom zaljevu, posebno u Angoli. Nuncij je posvjedočio kako je tamo Crkva živa i da ga to doista ohrabruje i nosi u njegovom poslanju kao papinskog predstavnika u toj siromašnoj zemlji.

Nadbiskup Devčići i nuncij Rajič s lijepim uspomenama prisjetili su se i boravka sv. Ivana Pavla II. u Rijeci u čijoj pratnji je tada bio nadbiskup Rajič kao papin bliski suradnik u Apostolskoj palači.

Mons. dr. Rajič u diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 1. srpnja 1993. Prva diplomatska iskustva stječe u diplomatskim predstavništvima odnosno apostolskim nuncijaturama u Iranu i Litvi. Premješten u Vatikanu, više je godina radio na Odjelu za opće poslove Državnoga tajništva, poglavito u uredu zamjenika za opće poslove Državnoga tajništva. Istodobno je od srpnja 2001. do prosinca 2009. bio i članom Upravnoga vijeća Vatikanskoga televizijskog središta.

U lipnju je 2003. bio i član službene pratnje sv. Ivana Pavla II. Tijekom njegova pastirskog pohoda Hrvatskoj i petodnevnog boravka u Rijeci (od 5. do 9. lipnja 2003.) te Bosni i Hercegovini 23. lipnja 2003. U srpnju iste godine povjerena mu je vrlo osjetljiva služba – služba Prelata predvorja pape Ivana Pavla II. Istu mu službu povjerava i papa Benedikta XVI. nakon svojega izbora 19. travnja 2005.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2. prosinca 2009. naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te istodobno apostolski delegat na Arapskom poluotoku. Papa ga je 27. ožujka 2015. imenovao apostolskim nuncijem i u Jemenu, te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nakon pet godina službe na arapskom poluotoku, papa Franjo imenovao ga je 15. lipnja 2015. nuncijem u Angoli i Svetom Tomi i Principu.

Skip to content