25 godina bolničke kapele Gospe od Zdravlja
Kategorija:
Vijesti

web-kapela-2

U utorak 21. studenoga, na blagdan Gospe od Zdravlja, istoimena kapelica u Kliničkom bolničkom centru Rijeka na lokalitetu Sušak obilježila je 25 godina od otvorenja. Svečano misno slavlje u kapelici predvodio je ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa mons. Nikola Uravić, a okupljene je s  crticama iz povijesti kapele upoznao bolnički kapelan vlč. Michele Cittadino. Misno su slavlje uveličali i mons. Dinko Popović, tadašnji župnik Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici, na čijem se teritoriju kapelica nalazila, mons. Ivoslav Linić, tadašnji rektor katedrale sv. Vida koji je prevodio misu na otvorenju kapele, don Šime Zubović kome je svojevremeno bila povjerena skrb o bolesnicima, vlč. Vjekoslav Kovač i vlč. Nikola Ilijić. Na misi su sudjelovali predstavnici bolnice i Uprave KBC-a na čelu s ravnateljom prof. dr. Davorom Štimcem.

U prigodnoj propovijedi mons. Uravić istaknuo je potrebu promišljanja o stilu života. „Volimo slušati i slijediti savjete liječnika, ali postoje i dubinske zadaće na koje nas upućuje Sveto pismo i Blažena Djevica Marija. Ona je Majka koja nam može biti od pomoći kada smo zdravi, ali i kada smo bolesni. Gospodin nas je otpočetka stavio u Njezine ruke jer je Ona bila otvorena Njegovoj volji“, rekao je mons. Uravić. Na kraju je okupljenima poručio da pomoć koju primamo od liječnika, primamo sa zahvalnošću.

Prostor za kapelicu ostvaren je zahvaljujući suradnji riječko-senjskog nadbiskupa mons. dr. Antuna Tamaruta i uprave KBC-a s ravnateljom dr. Maksom Valenčićem. Briga oko kapele bila je povjerena Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici jer se nalazila u sastavu te župe. Godinu dana prije otvorenja, pri župnom uredu osnovan je pripremni odbor kojega je vodila župljanka prim. dr. Blaženke Kozulić. Odbor je uvelike pomagao tadašnji rektor katedrale sv. Vida mons. Ivoslav Linić, a projektant kapele bio je također vežički župljanin ing. Toni Juretić sa svojom suprugom. U adaptaciji prostora, kao donatori, sudjelovale su mnoge radne organizacije grada Rijeke, dok je u najvećoj mjeri pomoć stigla iz bratske župe Mosham kraj Regensburga, zalaganjem tamošnjeg župnika Jürgena Wicherta, gđe. Vlatke Mehlich i mladih te župe. Ideju o kapeli podržali su ravnatelj KBC-a dr. Maksim Valenčić i njegov zamjenika dr. Šime Vučkov.

web-kapelica1

Velikim zalaganjem prim. dr. Kozulić, dr. Vučkova, mons. Linića te Veseljka Bebeka, kapelica je otvorena 21. studenog 1992. Misu je predvodio mons. Linić, a suslavio mons. Dinko Popović koji je u prvim danima preuzeo brigu o sakramentalnim potrebama bolnice. Nakon kraćeg vremena brigu su preuzeli oci salezijanci. Skrb o obilasku bolesnika povjerena je o. Fabijanu Košćaku koji je to činio do svoje smrti. Naslijedio ga je o. Šime Zubović, a od 2008. bolnički kapelan vlč. Michele Cittadino. Kapelicu uređuju i održavaju misno rublje sestre milosrdnice – medicinske sestre koje su u službi na bolesničkim odjelima, kako u stručnom tako i na duhovnom polju.

Prema riječima s. Marine Škopljanac, sestre milosrdnice prisutne su u kontinuitetu od samog početka osnivanja sušačke bolnice, odnosno od 1924. godine. „Nakon Drugog svjetskog rata sestre su morale napustiti svoje redovničko odijelo i preuzeti ‘civilno’ jer su samo tako mogle raditi u bolnici. Tako je bilo sve do novije hrvatske povijesti i samostalnosti RH. Od tog perioda datira nova kapelica – Gospe od Zdravlja – i trudimo se, kako na odjelima tako i u duhovnom smislu, biti prisutne među bolesnicima, da im očitujemo Božje milosrđe i Božje djelovanje među nama. U prošlosti je djelovalo i do 180 sestara zastupljenih u riječkim bolnicama, no, na žalost, danas ih je jako malo. Na riječkom lokalitetu KBC-a Rijeka samo je jedan sestra, dok su na lokalitetu Sušak dvije sestre. Pacijentima i medicinskom osoblju puno znači prisutnost kapele, kapelana i sestara. Kapelica je otvorena 24 sata i nikada nije prazna. Mnogi ulaze sa suzama, ali izlaze utješeni“, poručila je s. Škopljanac.

 

Skip to content