Zamjenik ministra znanosti i obrazovanja posjetio Katoličku osnovnu školu
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak posjetio je 6. travnja Katoličku osnovnu školu „Josip Pavlišić“ u Rijeci.  Škola je započela s radom prošle jeseni kada su oformljena dva odjeljenja prvog razreda i bila je završni korak u zatvaranju vertikale katoličkih obrazovnih ustanova u Rijeci. Tako Rijeka sada ima nekoliko vrtića, osnovnu i srednju školu te katolički teološki fakultet. Zamjenika ministra dočekala je ravnateljica s. Maja Dolenc, ekonom Riječke nadbiskupije, koja je osnivač škole, vlč. Piotr Modrzejewski te nadbiskupov izaslanik, vikar za pastoral vlč. Matija Matičić. Ekonom je gosta upoznao s počecima osnivanja škole što je bio veliki izazov za Riječku nadbiskupiju. Ključni razlog za tu odluku bila je inicijativa roditelja čija su djeca pohađala vrtiće koje drže časne sestre i koji su željeli djecu i dalje slati u katoličke obrazovne ustanove. Neki od njih pomogli su i pri osnivanju škole.

Šlezak je potvrdio da je dragocjen doprinos koji katoličke škole daju ukupnoj ponudi obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Posebno je istaknuo odgojnu i vrijednosnu dimenziju koju škola nudi, što je nužna sastavnica obrazovnog sustava. Po pitanju vrijednosti, dotaknuo se i kurikularne reforme ustvrdivši kako se roditeljima mora omogućiti izbor u odgoju te da će se konačni nacrt reforme definirati tek nakon javnih rasprava i intervenata ljudi iz struke. Šlezak se zadržao i u razgovoru s djelatnicima škole, ali i učenicima koji su, uobičajeno radoznali, gostu postavili brojna pitanja.

Za sljedeću godinu upisni kapaciteti škole već su popunjeni, planira se upis dva odjeljenja prvih razreda s po 20 učenika. Brojka je ograničena jer se inzistira na kvaliteti rada s djecom pa je procijenjeno da je za to najprikladnije odjeljenje s 20 učenika. Specifičnosti katoličkih osnovnih škola je produženi boravak nakon nastave. Ravnateljica je objasnila kako se u tom razdoblju s djecom zaista radi i djeca za to vrijeme odrade sve domaće zadaće, tako da su poslijepodne kod kuće slobodni što se tiče školskih obaveza.

Skip to content