Uređeno novo groblje na Rukavcu
Kategorija:
Vijesti

groblje1Svečano je bilo u župi Rukavac 3. srpnja na misi koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić te tom prigodom u crkvi blagoslovio dvije slike Mojsija i Ilije te križ na novom mjesnom groblju. Župnik dr. Đuro Puškarić objasnio je kako blagoslov slika poznatog akademskog umjetnika Claudia Franka označava i kraj obnove crkve koju je započeo dolaskom na ovu župu još prije 24 godine. Crkvu razrušenu u 2. svjetskom ratu obnavljati je počeo njegov prethodnik mons. Josip Šimac, ali tek je dolaskom župnika Puškarića u župni stan u Rukavcu, rukavačka crkva uređena kako bi postala mjesto okupljanja župljana.

Proširenje mjesnog groblja primjer je pak dobre suradnje Crkve i općine Matulji, istaknuo je načelnik Mario Ćiković. Novo je groblje izgrađeno na crkvenom zemljištu koje je na ovaj način stavljeno u službu mještana. Načelnik je objasnio kako bi, prema procjenama, novo groblje s 233 grobnih mjesta za 488 osoba  trebalo zadovoljiti potrebe za sljedećih 20 godina. Nakon mise nadbiskup Devčić blagoslovio je križ na groblju i potvrdio kako i Crkva i civilna uprava trebaju zajedno raditi na dobrobit građana.

Misa je svečani ton poprimila i zbog rastanka župljana sa svojim dugogodišnjim župnikom. Nakon 24 godine u Rukavcu i 45 godina svećeništva te djelomično narušenog zdravlja, župnik dr. Puškarić odlazi u mirovinu u Svećenički dom u Rijeci. Nadbiskup se prisjetio njihova dugogodišnjeg prijateljstva još iz studenskih dana u Rimu. Rodom iz Slavonije, vlč. Puškarić osamdesetih je godina došao u Riječku nadbiskupiju i preuzeo župu Vrbovsko. Desetak godina njegova rada u tom mjestu ostavilo je dubokog traga te je proglašen počasnim građaninom. Početkom ratnih devedesetih dvije godine bio je u Ogulinu nakon čega dolazi u Rukavac. „Bio je čovjek koji je okupljao oko sebe brojne vrijedne ljude i poticao ih na svjedočenje vjere. Zbog toga se zalagao za osnivanje laičkih udruga i udruženo djelovanje katolika u svim društvenim porama. To su bili razlozi zbog kojih je došao na ideju uspostave Medalje zahvalnosti sv. Vida, priznanja koje nadbiskup svake godine za blagdan sv. Vida dodjeljuje vjernicima laicima koji svojim životom i radom svjedoče vjeru u Krista.“ rekao je nadbiskup. Dr. Puškarić bio je i ravnatelj Caritasa te član brojnih savjetodavnih tijela nadbiskupije, a dugo je godina pisao zapažene kolumne u nadbiskupijskom mjesečniku Zvona. Poznat kao domoljub dobio je i priznanja Hrvatskog sabora i Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Župljani će se od svog župnika oprostiti u kolovozu kada će njegovu službu preuzeti novi svećenik.

Skip to content