Skautski roditeljski sastanak
Kategorija:
Vijesti

web-roditeljski1Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije s voditeljem, vjeroučiteljem Marinom Miletićem, organizirao je u subotu 14. svibnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci roditeljski sastanak na kojemu su roditeljima skauta riječkih odreda predstavili dosadašnji rad i buduće projekte Zdruga.

Prvi odred osnovan je prije 14 godina u župi Svetog Križa na Srdočima iz ljubavi prema Bogu, Domovini i Crkvi. Promišljali smo što činiti za našu djecu, za budućnost naše Domovine jer kakvu ćemo budućnost imati ovisi o tome koliko dajemo djeci i ulažemo u njihov odgoj. Drago mi je da vam danas možemo ponuditi puno programa, a ono što je osobito važno je kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme vaše djece, rekao je Miletić.

Mnogobrojnim roditeljima u nastavku su se obratili neki od voditelja odreda i projekata. O  skautskim odgojnim metodama govorila je, Asja Pavlović. Podsjetila je na povijest skautskog pokreta koji seže u 1907. godinu kao civilni odgovor na vojne izviđače. Naglasak na zastupljenost katoličkih skauta u Hrvatskoj dao je Matej Plenča.  O vrtićkim grupama skautima i programima rada s mališanima govorile su skautkinje i njihove ‘tete’ iz dva riječka vrtića Rafaela Surina, Mattea Lenzovich i Ljubica Pavlović, dok je o važnost boravka u prirodi i planinarenju kratko izlaganje pripremio Petar Milošević. Osvrt na skautska hodočašća dao je Filip Plenča istakuvši kako ih organiziraju s ciljem zajedništva skauta, ali i duhovnog rasta pojedinca koji doprinosi rastu zajednice.
Moto skauta je: „Budi spreman!“, što se nužno veže uz zdravu prehranu, osobito tijekom logorovanja, o čemu je govorio Bruno Pavlović. Široj javnosti poznati su projekti koje katolički skauti provode tijekom ljetnih mjeseci u Driveniku. Riječ je o ljetovanju siromašne djece Vukovara, Srebrenice, mališana poplavljenih područja Gunje. O njima, kao i najavi prvog dolaska djece Hrvata iz Banjalučke biskupije, govorila je Marina Ivansić.  Zahvaljujući vrijednim skautskim rukama uređeno je sjedište Zdruga, Pastoralni doma „Bl. Alojzije Stepinac“ u Driveniku, no još uvijek su potrebna ulaganja u poboljšanje uvjeta smještaja i rada s djecom.  O tim potrebama govorio je Matteo Perković, dok je o budućem šumskom sjedištu u Liču, roditelje s planovima upoznao Marin Miletić. Više o aktivnostima tijekom logorovanja govorio je Josip Kovačić, dok je voditelj Zdruga multimedijalnim prikazom okupljene upoznao s projektom ljetovanja u kampu na nenaseljenom otoku Zmajanu.
web-roditeljski2Najavljeno je osnivanje obiteljske zajednice skauta o čemu je govorila Sara Kovačić kao i osnivanju prvog ronilačkog odreda u Republici Hrvatskoj čiji prvi članovi će biti pripadnici Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Tom prigodom predstavljen je rad Radio Skauta kao i skautske internetske televizije.
Na kraju je upućen poziv na proslavu sv. Vida, zaštitnika grada i Riječke nadbiskupije kada će na središnjem misnom slavlju 15. lipnja više od 200 skauta pred riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ivanom Devčićem prisegnuti na vjernost Bogu, Crkvi i Domovini. Prvi puta na obećanjima će biti i vrtićke skupine.

Na kraju susreta Miletić je zahvalio Riječkoj nadbiskupiji, braniteljima, kolegama s Radio Korza i brojnim dobročiniteljima i podupirateljima inicijativa Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Po završetku službenog dijela susreta roditelji su obišli prostore Radio Skauta i internetske televizije te nastavili druženje uz skautsku zakusku koju su pripremili članovi Zdruga.

Skip to content