Proslavljen blagdan Bogojavljenja

web-Tri-kralja1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u srijedu 6. siječnja na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci.

U spomen na čin darivanja trojice mudraca, u Crkvi se na blagdan Bogojavljenja prikupljaju darovi za siromašnu djecu cijeloga svijeta, kazao je nadbiskup dodajući kako se u Riječkoj nadbiskupiji tradicionalno prikupljalo i prije proslave samog blagdana. U nastavku je kazao kako je taj dar ipak neusporediv s Isusovim darom. On nam se cijeli predao za naše spasenje i danas nam je poticaj da s drugima dijelimo ono što smo od njega primili. Blagdan Bogojavljenja je slavljenje Isusova utjelovljenja, dok su kasniji blagdani podsjetnici da se u nama treba dogoditi preobraženje u novog čovjeka koji će biti inspiriran ljubavlju Isusa Krista i njegove milosti. Važno je da postanemo ljudi koji će, ne samo Boga naći, nego njegovu ljubav drugima prenositi, kazao je nadbiskup.

U nastavku je potaknuo okupljene vjernike da se pitaju jesu li ‘bogotražitelji’ i slijede li zvijezdu koja je mudrace dovela do Isusa, a time i do vjere. Svaki čovjek u svome životu svjesno ili nesvjesno teži životu u punini, sreći i ljubavi, a Isus nam govori da je došao da imamo život u punini, kazao je propovjednik. Blagdan Bogojavljenja potiče nas da se pitamo prepoznaju li drugi u nama da se rodio Spasitelj, te kako smo proslavili blagdan njegova rođenja. Narod smo koji umire i koji se boji novog života, a Isus je među nas došao kao dijete i blagdan Božića potiče nas da se poklonimo djetetu, poručio je nadbiskup.

Veliki mudraci podsjećaju nas na pastire koji su čuli anđeosku pjesmu i došli se pokloniti Isusu. Uložili su veliki trud kako bi pronašli Gospodina, a vratili su se preporođeni. To je smisao Božića i takva promjena treba se dogoditi i nama – da postanemo novi ljudi, zaključio je nadbiskup Devčić.

KJKJJ
KJKJJ

Na blagdan Bogojavljenja slavi se misijsko djelo Svetog djetinjstva i tim povodom mali Zvjezdari, “Pjevači betlehemske zvijezde”, svojim nastupom nakon misnog slavlja u riječkoj prvostolnici dočarali su dolazak Sveta tri kralja. Riječ je o prvim Pjevačima betlehemske zvijezde u Riječkoj nadbiskupiji, a dolaze iz Dječjeg vrtića “Zvončica” s Viškova.

Skip to content