Proslavljen 90. Svjetski dan misija
Kategorija:
Vijesti

web-miriam-1U nedjelju, 23. listopada Crkva je proslavila 90. Svjetski dan misija – Misijsku nedjelju. Na nivou Riječke nadbiskupije posebno je svečano bilo u riječkoj katedrali sv. Vida gdje je euharistijsko slavlje predvodio rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić.

Govoreći o svetopisamskim tekstovima pročitanim na misi kazao kako je njihova poruka ustrajnost i poniznost. Mi kao narod uvijek težimo najboljem, najvišem, da budemo prvi i sl., a Isus nas poučava da je to škola križa, poniznosti, služenja, ustrajnosti, jednostavnosti i skromnosti. Ne osuđujmo i prosuđujmo druge, nego se zaista pokrenimo i krenimo od sebe stavljajući sebe pred Boga, a ne druge, rekao je propovjednik. Nismo pozvani na to. Pozvani smo biti misionari i kao takvi dovesti čovjeka do Boga. Pozvani smo kao misionari služiti tamo gdje jesmo, svatko po svom talentu, daru, karizmi. Ne moramo ići u daleke misijske zemlje trećega svijeta. Mi smo crkva, živa zajednica  a u središtu nam neka bude uvijek Krist, kazao je propovjednik.

U nastavku je poručio da je to naša odgovornost kao čovjeka a prvenstveno kršćanina odazvati se tom pozivu. Pokušajmo što više tamo gdje jesmo biti misionari, oduševljavati za Krista. Možda s ono malo što imamo, možemo učiniti puno a da toga nismo niti svjesni. Zato budimo čovjek, kršćanin i misionar. Pomozimo prvenstveno molitvom, a onda materijalno prema svojim mogućnostima, poručio je preč. Matičić.

Svoje svjedočanstvo misionarstva u Argentini i Paragvaju s okupljenima je podijelila s. Miriam Radošević iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. 1969. i 1978 godine. boravila je u ovim dalekim zemljama kada se njezina Družba brinula o potrebitima. Gradili su bolnice i škole, poučavali djecu i odrasle, brinuli za bolesne, kazala je s. Miriam. Na kraju je istaknula kako je u vremenu njezinog služenja u misijama bilo jako teških trenutaka, ali da je imala toliku radost u srcu da tu patnju, glad,  razne bolesti s kojima se susretala, kao teškoću nije osjetila. (A.Š.K.)

Skip to content