Počele prijave za hodočašće “Marijanski zavjet za Domovinu”
Kategorija:
Vijesti

wMarijanski_zavjet_za_DomovinuBratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015.g. zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. K realizaciji projekta dodatno su ih motivirala zbivanja vezana uz položaj hrvatskih branitelja i vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata, kao i teška ekonomska i gospodarska situacija u zemlji i brojna iseljavanja mladih iz Hrvatske. Ona su nas ohrabrila da ovaj hodočasnički put nazovemo zavjetnim, za Domovinu, poručuju iz Bratovštine. Dodaju kako je projekt inspiriran Putem sv. Jakova (Camino de Santinago) tradicionalnim hodočašćem Sv. Jakovu u svetište Santiago de Compostella, na sjeverozapadu Španjolske.

Prijave za ovogodišnje hodočašće su krenule. Hodočasnička ruta kretala bi 12. lipnja iz Osijeka preko najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske – Aljmaša, a završavala bi  25. kolovoza na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta duga 1700 kilometara povezala bi u 75 dana najznačajnija hrvatska svetišta, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu. Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika unaprijed određenom rutom puta, poručuju organizatori. Hodočasnici će proći i kroz Riječku nadbiskupiju, točnije sredinom lipnja kroz Hreljin, Trsat prema Driveniku i Novom Vinodolskom.

Organizatori ovog jedinstvenog hodočašća u Hrvatskoj pozivaju sve zainteresirane hodočasnike da im se pridruže. To mogu učiniti u bilo kojem dijelu rute uz prethodnu prijavu putem obrasca koji se nalazi na njihovoj službenoj mrežnoj stranici: www.marijanskizavjet.hr

Skip to content