Obnova i blagoslov kipa sv. Antuna Pustinjaka
Kategorija:
Vijesti

Župljani Sušačke Drage radosno su pozdravili blagoslov obnovljenog višestoljetnog kipa njihovog zaštitnika sv. Antuna Pustinjaka koji ponosno stoji na glavnom oltaru župne crkve. Kip je 13. lipnja blagoslovio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a prije toga je dvije godine bio na restauraciji. Župnik Michele Cittadino zahvalio je restauratorima na trudu te nadbiskupu i župljanima na podršci.

Prema procjeni stručnjaka iz Italije koji su izvršili restauraciju, kip je moguće datirati u 16. stoljeće, što svjedoči o petstoljetnoj tradiciji vjere i štovanja ovog sveca. Restauratori su čisteći kip od naslaga prašine, voska i vremena, pronašli i originalne boje kojima je izvorno bio obojan. Kroz stoljeća su razni pokušaji obnove i održavanja kipa promijenili izvornu boju lica, brade i kose pa su ga restauratori vratili u izvorno stanje i premazali zaštitnim slojem.

Nadbiskup je u propovijedi župljanima predstavio životni put njihovog sveca, Antuna Pustinjaka i usporedio ga s Antunom Padovanskim koji se slavi 13. lipnja. Iako ih dijeli gotovo tisuću godina, obojica su usko povezani s redovništvom i obojica su sveci koji i danas nadahnjuju brojne vjernike. Antona Pustinjaka ili Opata, Crkva slavi kao oca redovništva jer je u 3. stoljeću bio jedan od prvih koji je zbog posvećenosti Bogu odabrao život u skromnosti i molitvi. Njegov imenjak, sv. Antun Padovanski jedan je od velikana franjevačkog reda, svetac koji je najbrže kanoniziran, samo 11 mjeseci nakon smrti 1231. godine. Od tada do danas u Padovu hodočaste brojni vjernici i brojna su čuda koja se pripisuju njegovom zagovoru.

Na kraju mise župljanka Maja Dubrović posvjedočila je koliko vjernicima znači njihov svetac, Antun Pustinjak te izrazila radost zbog obnove oltarnog kipa. Svoje misli pretočila je u pjesmu posvećenu svecu na autentičnom čakavskom jeziku.

Skip to content