Obitelj najbolje evangelizira i razumije obitelj
Kategorija:
Vijesti

web-obiteljskiU ponedjeljak 8. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci održan je susret animatora župnog obiteljskog pastorala s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem, a u okviru 2. Obiteljskog tjedna Riječke nadbiskupije kojega je organizirao nadbiskupijski Ured za obitelj.

Pozdravnu riječ uputili su voditelj Ureda mons. Ivan Nikolić, djelatnice asistentica voditelja Ureda, Vedrana Blašković te dipl. theol. bračni i obiteljski savjetodavac Ureda za obitelj, Željka Frković, dipl.  pedagog. Nadbiskupa su upoznali sa suradnjom animatora iz 15 župa s Uredom kazavši istaknuvši kako su podrška jedni drugima, a svojim idejama i pomoći u realizaciji projekata – ‘desna ruka’ Ureda za obitelj.

Nakon što su animatori nadbiskupa upoznali s aktivnostima u svojim župama, mons. dr. Devčić zahvalio im je na požrtvovnosti kazavši kako je rad s obitelji izuzetno važan u društvo kakvo je danas gdje je broj rastavljenih u zabrinjavajućem porastu. Zato Crkva mora činiti sve kako bi ukazala na vrijednosti obiteljskog života i kršćanskog braka, istaknuo je nadbiskup. „Obitelj najbolje evangelizira i razumije obitelj. Ona je stanica u kojoj se obnavlja narod. Crkva je puno učinila u zadnje vrijeme za promicanje obiteljskih vrijednosti, ali sekularistički trendovi su snažni i jako utječu na mlade koji se nakon krizme udaljuju od crkve i vjere.“

Važan je primjer obiteljskog zajedništva i da društvo vidi da je obitelj toplo ognjište koje pojedinca prihvaća i kada je pogriješio. Tažno je da obitelji zajedno mole, ali i da mole jedni za druge jer ta zajednička molitva daje dobar primjer djeci. Gospodinu zahvaljujte jedni za druge, poručio je nadbiskup. U nastavku je istaknuo kako je važno i djetetu usaditi taj osjećaj zahvalnosti, kao i razumijevanja i osjećaja da svet što ima je Božji dar. Važno je da djeca vide da je roditeljima stalo do molitve i da ih vide kako idu u crkvu. Kao primjer, nadbiskup je naveo sv. Malu Tereziju od Djeteta Isusa koja je izjavila da je gledajući svoga oca u molitvi gledala kako sveci moli. Crkva je u počecima bila ‘kućna Crkva’ jer su se kršćani molili u obiteljima, kazao je nadbiskup.

Na kraju se osvrnuo na Godinu milosrđa i tekst bule pape Franje u kojemu upozorava kako je tema milosrđa zaboravljena tema u suvremenoj kulturi. Brakovi se raspadaju jer nedostaje spremnosti za oprost, u obiteljima nema djela milosrđa, stari i nemoćni, ali i djeca bivaju zapostavljeni, upozorio je nadbiskup te zaključio kako drugog puta do istinskog života bez milosrđa nema.

Skip to content