Najavljen programa Dana Riječke Majke

web-rijecka-majka1U petak 23. rujna u Kući utemeljiteljice Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci najavljen je program Dana službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. Crtice iz života buduće blaženice novinarima je predstavila s. Dobroslava Mlakić,  postulatorica kauze za proglašenje  blaženom Riječke Majke dok je promociju svoje nove zbirke pjesama najavio vjeroučitelj Miroslav Radić.

Marija Krucifiksa rođena je 20. rujna 1852., a umrla na glasu svetosti 29. rujna 1922. Cijeli svoj život i djelovanje posvetila je siromašnoj i napuštenoj djeci. Iako potječe iz bogate obitelji Kozulić, odrekla se bogatstva i svoj život darovala siromašnima. Zavod za siromašnu i nezbrinutu djecu i mladež na Pomeriju osniva 1895. godine da bi 1907. iz temelja počela graditi zgradu u kojoj se danas nalazi Učenički dom „Marija Krucifiksa Kozulić“, rekla je s. Mlakić.

U ovu stoljetnu karitativnu ustanovu prihvaćala je svakodnevno oko 70 djece kojima je osiguravala besplatan obrok, dok je u njenim kronikama zabilježeno kako je 1911. godine oko 300 djece dolazilo na ručak što je pokazatelj teških socijalnih uvjeta u kojima su djeca odrastala u Rijeci. Tu je otvorila dječji vrtić i četverorazrednu pučku školu, knjižnicu, radionice ručnog rada te nedjeljni i blagdanski oratorij. Uz redovan školski program besplatno je vodila četiri tečaja: 1. Tečaj pomaganja ili ponavljanja gradiva (današnje poduke/instrukcije), 2. Tečaj stranih jezika 3. Satove na pianinu  i 4. Tečaj domaćinstva. Jedini uvjet za prihvat djece u njene ustanove gdje su besplatno dobivali hranu, odjeću i obrazovanje u Rijeci i Krku bilo je siromaštvo i nezbrinutost djeteta bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost, rekla je Mlakić.

web-rm1Njezino socijalno-karitativno djelovanje ucijepilo ju je u socijalne strukture rodne Rijeke i Kvarnera, odnosno u život onih koji su bili gladni kruha, znanja i duha, poručila je postulatorica. Bila je žena velikih djela i sve što je činila – činila je iz vjere i molitve. Mi, sestre Presvetog Srca Isusova nastavile smo njezina djela na raznim stranama, a danas je ova ustanova odgojno-obrazovna i karitativna. Ovdje je Dječji vrtić „Mima“ i Učenički dom koji nosi naziv Marije Krucifikse Kozulić. Zbog njezinih djela pokrenut je postupak za proglašenje blaženom, a u ovim prostorima se nalazi u soba u kojoj je buduća blaženica umrla na glasu svetosti, poručila je postulatorica kauze.

Program Dana Riječke Majke počinje u ponedjeljak misnim slavljem kojega će u kapeli Družbe na Pomeriju u 18 sati predvoditi preč. dr. Franjo Velčić. Nakon mise u 19 sati bit će predstavljena zbirka poezije vjeroučitelja Miroslava Radića “Sreća praznih ruku”, koju je autor posvetio budućim blaženicima: fra Anti Tomičiću, fra Ivi Peranu i Mariji Krucifiksi. U utorak će misu u 18 sati predvoditi vlč. mr. Ilija Jakovljević, postulator kauze Miroslava Bulešića, a nakon mise vjernici će moći obići prostorije gdje je živjela i djelovala Riječka Majka. U srijedu u 18 misu će predvoditi vlč. Ante Luketić, a nakon mise bit će prikazan dokumentarni film o Riječkoj Majci. Na dan preminuća Marije Krucifikse u četvrtak 29. rujna svečano misno slavlje u vrtu Kuće utemeljiteljice u 18 sati predvodit će porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Nakon mise prigodan koncert održat će učenice Učeničkog doma koji nosi naziv buduće blaženice, a o kojima danas skrbe njezine nasljedovateljice.

 

Skip to content