Marija Krucifiksa je sve činila identificirajući se s čovjekom u nevolji

web-biskupProslavljen Dan Riječke Majke

U četvrtak 29. rujna, na dan kada je prije prije 94 godine na glasu svetosti preminula službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić, utemeljiteljica Družbe Presvetog Srca Isusova, u vrtu Kuće utemeljiteljice Družbe na Pomeriju u Rijeci svečano misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Liturgijsko pjevanje animirali su zbor „Dubašnica“ iz Malinske i djeca Dječjeg vrtića „Mima“ kojega u Rijeci vode sestre Družbe.

Na početku misnog slavlja okupljene vjernike pozdravila je vrhovna glavarica Družbe s. Nives Stubičar. Zahvalila je svima koji su molitvom i radom pomogli proslavi Dana Riječke Majke. Govoreći o Svetoj godini milosrđa istaknula je kako smo svi pozvani po uzoru na Mariju Krucifiksu svjedočiti djela milosrđa. „Ona su bila i jesu bit karizme naše Majke Utemeljiteljice – priteći u pomoć onima najpotrebitijima. Za vrijeme života, a posebno nakon smrti Riječani su u Mariji Krucifiksi prepoznali veličinu, ljepotu i uzvišenost njenog djelovanja, pa su i zapisali: ‘Bila je prava Majka siročadi, napuštenih; osiguravajući im besplatan krov, zaklon, hranu, odjeću, odgoj i  obrazovanje. Prošla je blagoslivljajući sve, blagoslivljajući uvijek. Revnim djelima slavi Božjoj i ljubavi prema bližnjemu posvetila je svu svoju dušu jednostavnu, čistu, poniznu, hrabru i ozbiljnu.’“

web-provincijalnaNa kraju je čestitala ravnateljici Ženskog učeničkog doma „Marija Krucifiksda Kozulić“ mr. sc. s. Aniti Anđi Crnković, djelatnicima i učenicama njihov dan jer je Dan Riječke Majke ujedno i dan Učeničkog doma.

Biskup Kutleša na početku propovijedi kazao je kako svaka osoba u životu ostavi svoj trag. Kroz povijest su se neke osobe zbog svojim doprinosa poštovale kroz naraštaje, a jedna od njih je i Marija Krucifiksa koja je tijekom svog života pokazivala i činila djela milosrđa, a sve na način kako nas Crkva naučava. Činila je to kroz ljubav prema drugom čovjeku, za razliku od mnogih danas koji su okrenuti sebi i ne vide patnje drugih. Riječka Majka voljela je i skrbila za zaboravljene. Također, ona je djeci vratila dostojanstvo. Prepoznala je njihove probleme i nevolje i dala im svoju ljubav. Na kraju, Marija Krucifiksa je sve činila identificirajući se s čovjekom u nevolji. Ona je htjela živjeti s drugima i potrebe bližnjih prepoznala je u pravom trenutku. Zato i mi danas moramo biti oprezni kada želimo pomoći nekome, da naše iskazivanje milosrđa nikoga ne ponizi, rekao je biskup.

Na kraju je potaknuo vjernike na molitvu Bogu da Riječka Majka bude uzdignuta na čast oltara, kao i na činjenje dobrih djela po uzoru na službenicu Božju Majku Mariju Krucifiksu Kozulić.

Po završetku misnog slavlja biskup Kutleša blagoslovio je kip sv. Bernardice, rad kipara iz Lovrana Fadila Hubovića. Kip je Kući utemeljiteljice darovao Ante Rukavina iz Rijeke. Također, vrhovna poglavarica Družbe s. Stubičar biskupu je darovala sliku Riječke Majke koju je naslikao riječki umjetnik Radovan Kunić, dok je monografiju „Fra Kvirin Orlić – fratar, svećenik, skadatelj, odgojitelj, prevoditelj i dobročinitelj“ mons. Kutleši darovao autor Milan Vukušić.
Nakon mise prigodni koncert održale su djevojke Ženskog učeničkog doma „Liberata“. Naziv zbora potječe od imena prve djevojčice  koju je Majka Marija Krucifiksa primila u svoj Zavod prije 120 godina – Liberata Mardešić.

 

Skip to content