„Ljubav nema granice, ljubav nema stanice“
Kategorija:
Vijesti

web-hreljin2U četvrtak 15. prosinca župna crkva sv. Jurja mč. na Hreljinu bila je premalena da primi sve radoznale i ponosne roditelje koji su došli pogledati i sudjelovati u humanitarnoj predbožićnoj priredbi svojih mališana. U organizaciji vjeroučitelja OŠ Hreljin, Antonia Šarina, te uz potporu ravnatelja Zorana Pavletića i otvorenost župnika vlč. Miroslava Pergla, organizirana je humanitarna predbožićna priredba koju su hreljinski mališani marljivo uvježbali zajedno sa svojim učiteljicama.

Želja je bila u kontekstu Godine prenošenja vjere ujediniti sva tri subjekta koja u tome imaju presudnu ulogu: obitelj, Crkvu i školu. Taj prokušani, a pomalo zaboravljeni model oživio je protekli tjedan na Hreljinu. Na poticaj vjeroučitelja od 12. do 16. prosinca organiziran je „Tjedan dobrote“ pod geslom: „Ljubav nema granice, ljubav nema stanice“.

Kako je sv. Ivan u svojoj poslanici rekao da je Bog ljubav, a sv. Jakov nadodao da je vjera bez djela mrtva, tako smo i mi odlučili kroz konkretna djela ljubavi prema najpotrebnijima, prenositi i svjedočiti vjeru i Boga koji je ljubav bezgranična, rekao je Šarin.

web-hreljin4Kroz tjedan dana učenici su sa svojim nastavnicima, a napose na vjeronauku, progovarali o temi siromaštva s ciljem afirmiranja djece na pomaganje najpotrebnijima. Izrađivali su božićne čestitke i ukrase koje su po završetku humanitarne priredbe prodavali i time se uključili u Caritasovu akciju “za 1000 radosti“. Osim toga, prikupljali su trajne namirnice i higijenske potrepštine za najpotrebnije.

Učionica vjeronauka tih je dana za vrijeme trajanja nastave otvorena i ispunjena hranom koja se prikupljala. Na taj način postala je srce škole u kojoj se na poseban način moglo iskusiti što znači činiti dobro. Ta su vrata bila otvorena za svakoga, bez obzira li polazi li vjeronauk ili ne, jer činiti dobro: poziv je svakoga čovjeka. Osvjedočeni činjenicom da je lijepo pomagati, zadovoljni što je nakon desetljeća Božićna priredba ponovno vraćena u župnu crkvu te ohrabreni dobrom suradnjom obitelji, župe i škole, želimo i dalje kroz slične projekte integralno poučavati našu djecu istinskoj humanosti i prenositi na njih vjeru, koja je ljubavlju djelotvorna, rekao je Šarin.

 

Skip to content