Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ spremno dočekuje drugu generaciju prvašića
Kategorija:
Vijesti

početak-školeU ponedjeljak 5. rujna u školske klupe Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci sjest će druga generacija prvašića. Prema riječima ravnateljice škole, s. Maje Dolenec, ove školske godine upisano je 40 učenika prvog razreda u dva razredna odjela po dvadeset učenika u svakom razredu. Također, i ove godine Riječka nadbiskupija osigurala je besplatne udžbenike svim učenicima prvog razreda.

Zanimanje roditelja za upis djeteta u prvu katoličku školu u Rijeci je veliko što dokazuje i lista čekanja djece koja su, zbog ispunjene kvote u Katoličkoj osnovnoj školi, upisana u neku drugu riječku osnovnu školu, poručila je s. Dolenec. „Škola nudi mogućnost cjelovitog rasta i razvoja, intelektualne, ljudske, duhovne i socijalne formacije djeteta jer ga stavlja u okruženje koje potiče otkrivanje i razvijanje djetetovih potencijala i darova. To je osobito prisutno kroz program produženog boravka u kojemu je naglašenija ta odgojna dimenzija cijelog odgojno obrazovnog procesa.“

Katoliču osnovnu školu „Josip Pavlišić“ osnovala Riječka nadbiskupija na upit brojnih roditelja zainteresiranih za ovaj projekt. Uz snažnu potporu i suradnju grupe katoličkih laika koji su se aktivno uključili u pripremne radnje za njezin početak, škola je u školskoj godini 2015./2016. otvorila vrata prvoj generaciji prvašića. Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić odgovorio je tako želji i potrebi roditelja da im djeca nastave odgoj i obrazovanje u sredini obilježenoj kršćanskim duhom, u kojoj se, uz kvalitetno obrazovanje, mogu razvijati i rasti kao cjelovite osobe.

Smještena u bivšoj zgradi Filozofskog fakulteta u Omladinskoj ulici br. 14, na Belvederu, škola nastavlja dugogodišnju povijest odgoja i obrazovanja na ovom području. Navedeni je objekt izgrađen davne 1902. godine za potrebe mađarske Pomorsko-trgovačke akademije, a dugi niz godina bio je sjedište Pedagoškog, odnosno Filozofskog fakulteta.  Danas je u njegovu prizemlju smješten Teološki fakultet, dok je ostali prostor namijenjen za školu. Škola se može pohvaliti prostranim, lijepo urešenim i svijetlim učionicama, a zgrada raspolaže i velikim i uređenim okolišem i dvorištem u kojem učenici mogu provoditi vrijeme učenja i ponajprije razonode. Škola ima i poseban prilaz za osobe s invaliditetom, a roditelji u sklopu škole imaju mogućnost korištenja parkirališta prilikom dovoženja svoje djece.

Škola radi po Nastavnom planu i programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a nastava je organizirana sukladno propisanom kurikulumu.

 

Skip to content