Biskup Kutleša održao predavanje svećenicima do 10 godina službe

web-permanentnoU Domu pastoralnih susreta u Lovranu u srijedu 13. travnja održao se drugi dio programa permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina na temu:  “Sakramenat pomirenja s naglaskom na oproste i pridržane grijehe”. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić posjetio je svećenike kojima je predavanje u prijepodnevnim satima o pridržanim grijesima održao porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Biskup Kutleša bio je jedan od predlagatelja teme skupa, te je pojasnio da mladi svećenici polažu jurisdikcijske ispite zbog čega trebaju biti poučeni po pitanjima morala, liturgije i prava. Stoga je ovaj proljetni susret bio usmjeren više na primjere iz prakse dok će jesenski biti teološko pastoralni na kojemu će se predstaviti novi dokumenti Svete Stolice, nova teološka stremeljenja i zbog toga je ovo permamentni, ali i jurisdikcijski tečaj.  Govoreći o ulozi svećenika u sakramentu ispovijedi, kazao  je da je svećenik u ispovjedaonici i sudac, i brat i otac. Pravo milosrđe je ‘ući čovjeku pod kožu’,  odnosno ako netko čini neki grijeh, potrebno je sa znati uzrok i onda je moguće pružiti milosrđe. Čovjeka treba prihvatiti po uzoru na Isusa koji nikoga nije osuđivao, ali je poticao na promjene na bolje.  Također, važno je da u današnje vrijeme budemo svjesni da milosrđe bez pravde  je senzimentalizam, odnosno ljude treba poticati na promjene na bolje, a ne samo sakramentom ispovijedi i odriješenjem od grijeha činiti milosrđe, poručio je biskup.

Dodao je da svećenik mora biti poput oca koji će upozori ljude da neke stvari više ne čine. Bog daje milosrđe i svećenici su njegovi posrednici. U Godini milosrđa potaknuo je vjernike na češće pristupanje sakramentu ispovijedi. Svjestan da je mnogima teško govoriti o svojim grijesima, biskup im je poručio da moraju shvatiti realnost svoga života i napredak će doći ukoliko se čovjek odluči promijeniti. U tom slučaju neće doći samo do osobne promjene, nego i nužne promjene na bolje i u društvu. Iz tog razloga je važna ispovijed jer čovjek tada može spoznati sebe. U tom spoznavanju  ne treba se previše optuživati, ali ni pridavati atributi koji mu ne pripadaju.

Permanentna formacija svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe završit će u poslijepodnevnim satima predavanjem vlč. Marinka Miličevića na temu Sakramenat pomirenja u životu svećenika – osobno iskustvo I iskustvo s ljudima, te Večernjom.

 

 

Skip to content