Žarom i ljubavlju čuvati i izgrađivati ono što su branitelji svojom žrtvom obranili!
Kategorija:
Vijesti

Bogu moramo zahvaliti za zemlju na kojoj živimo, naše pobjede, našu slobodu i mir, sigurnost naših granica iako takvo shvaćanje mnogima danas izgleda čudno, a možda i smiješno, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u četvrtak 25. lipnja u katedrali sv. Vida predvodeći misu za Domovinu u povodu proslave Dana državnosti.

U nastavku je istaknuo kako su se hrvatski branitelji, osim oružjem, oboružavali i krunicama oko vrata, vjerujući u moć Marijina zagovora. Mnogi su tada vjerovali da nas samo Bog može spasiti i na ovoj grudi živima sačuvati. Iza fronta na bojišnici postojala je široka molitvena pozadina. Upozorio je na demografsko urušavanje i propadanje društva kao najveće opasnosti i nesreće nakon pobjedonosne uspostave samostalne hrvatske države. Posebne riječi zahvale uputio je hrvatskim braniteljima poručivši da ćemo zahvalu najbolje pokazati ako budemo istim žarom i ljubavlju čuvali i izgrađivali ono što su oni svojom žrtvom obranili. U tom smislu naše branitelje trebamo doživljavati, ne kao teret i obvezu, nego kao one od kojih možemo trajno učiti kako u slobodi i miru živjeti i raditi za zajedničko dobro, istaknuo je nadbiskup Devčić. 

Upozorio je na iseljavanje Hrvata kao posljedice ignoriranja i odbacivanja u vlastitoj zemlji. Njihovo znanje nerijetko je prepoznato i vrednovano u inozemstvu. Zato se moramo zapitati kako danas slaviti Dan državnosti u državi Hrvatskoj, a ne suočiti se s tom tragičnom činjenicom da zemlju, koju smo od Boga primili i sačuvali krvlju i suzama mnogih naraštaja, sada napuštaju oni koji joj mogu dati najviše i bez kojih ona ne može ići prema boljoj budućnosti? Možemo li mirne duše reći da se ne odričemo tolikih sposobnih sugrađana zbog toga jer ne želimo da „mute naše ustajale vode“, kazao je nadbiskup.

Znači li odbacivanje onih među nama koji imaju proročke vizije i sposobnosti, koji više znaju i mogu, znači li to da takvu budućnost i mi želimo svojoj Domovini, sebi i naraštajima poslije nas? Znači li to da umjesto napretka i razvoja radije biramo da budemo zemlja u nekom zakutku, za koju nitko neće mariti ni s njome računati? Doista, jadno je društvo, jadna zemlja i jadna država koja ne zna cijeniti svoje proroke, istaknuo je riječki nadbiskup.

Zaključujući propovijed izrazio je želju da u našoj Domovini njezini građani svoju mudrost pokazuju, ovdje ustaljene vode uzburkavaju, ovdje stvaralački nemir unose, i ovdje svoja silna djela ostvaruju. Po završetku misnoga slavlja pročitana su imena svih poginulih hrvatskih branitelja Primorsko-goranske županije nakon čega je nadbiskup Devčić istaknuo da nas ta imena obvezuju da ono za što su oni svoje živote dali, unapređujemo i čuvamo.

Uoči misnoga slavlja Povorka ponosa i slave, predvođena hrvatskim braniteljima, krenula je od murala „VUKOVAR“, u Vukovarskoj ulici do Mosta hrvatskih branitelja na kojemu je položeno cvijeće i  svijeće za sve poginule branitelje Primorsko-goranske županije. Manifestaciju proslave Dana državnosti u Rijeci  su organizirali  Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Klub navijača Armada. 

Skip to content