Riječki hospicij svijetli primjer palijativne skrbi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U riječkom hospiciju „Marija Kozulić“ 9. listopada proslavljen je Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Na svečanosti na kojoj su sudjelovali riječki nadbiskup Ivan Devčić, predsjednik Sabora Josip Leko, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te  predstavnici Primorsko-goranske županije i KBC-a Rijeka, djelovanje riječkog hospicija predstavljeno je kao primjer u kojemu bi se smjeru trebao razvijati sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj.

To je posebno istaknuo ministar Mrsić koji je ustvrdio da u Hrvatskoj u ovome trenutku nedostaje sustavna politika palijativne skrbi. „Hrvatska je zemlja starih ljudi i svaka buduća vlada trebat će napraviti strategiju za pojačavanje sektora palijativne skrbi, ali i drugih vrsta domova koji će brinuti za ugroženu stariju populaciju kao na primjer za one koji pate od Alzheimerove bolesti ili demencije. Rijeka je primjer kako bi to trebalo izgledati, u njoj je osnovan hospicij suradnjom mjesne Crkve, Grada i Županije te uz pomoć države, odnosno Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Nadamo se da će se ovaj primjer širiti dalje Hrvatskom.“ Mrsić je pohvalio rad riječkog hospicija te istaknuo kako u njemu korisnici mogu dobiti njegu kakvu niti obitelj ne može pružiti.

Na tragu njegovih riječi bio je i predsjednik Sabora Leko koji je istaknuo kako je Rijeka primjer da se suradnjom, bez obzira na svjetonazorske razlike, može učiniti mnogo dobroga. Gradonačelnik Rijeke istaknuo je zasluge riječkog nadbiskupa u provedbi ovog projekta koji nakon dvije i pol godine rada pokazuje da je ostvario visoke ciljeve.

Nadbiskup Devčić potvrdio je kako se pokazalo da je ovakva ustanova očito potrebna kako bi se ljudima omogućilo da najbolje moguće prožive posljednje dane svog života. To je bio i motiv s kojim je Rječka nadbiskupija pokrenula ovaj projekt za ostvarenje kojega je dala zgradu u kojoj je uređen hospicij, potrebnu infrastrukturu i osobe koje su projekt osmislile i provode ga. Na čelu tog tima je ravnateljica hospicija s. Daniela Orbanić koja je zahvalila na podršci Nadbiskupiji, Gradu, Županiji, KBC-u Rijeka i Ministarstvu zdravlja koji su suradnjom omogućili da hospicij započne s radom. Podsjetila je da je boravak u hospiciju za korisnike besplatan te da dvije trećine troškova pokriva HZZO, a ostalo se financira donacijama. Od osnutka u siječnju 2014. godine hospicij je primio 507 korisnika. Opremljen je po najsuvremenijim standardima te ima 9 soba, 5 dvokrevetnih i 4 jednokrevetne. Jedini je hospicij u Hrvatskoj koji kao samostalna ustanova nudi besplatnu skrb za korisnike.

U poslijepodnevnim satima održane su radionice za djelatnike hospicija, ali i za obitelji korisnika.

Skip to content