Potrebno je odvojiti vrijeme samo za Boga
Kategorija:
Vijesti

Župa sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali proslavila je u petak 19. lipnja svetkovinu sv. Romualda. Svečano misno slavlje predvodio je  benediktinac o. Jozo Milanović, a suslavili župnik vlč. Josip Kolega, župni suradnik vlč. Jovan Vejin, vlč. Vjekoslav Kovač i vlč.  Michele Cittadino.

O. Milanović sve je pozvao da slijede Krista i da cilj ovog našeg kratkog hodočašća na zemlji bude gozba Jaganjčeva na koju smo svi pozvani.  Pokušajmo biti dobri Kristovi učenici i odreknimo se  dobara koja nas ponekad zavaraju te se izgubimo među nevažnim stvarima. Slijedimo Krista kako nam govori  sv. Pavao, kazao je propovjednik.

Napomenuo je kako je sv. Grgur veliki propovijedao da je životni put kao putovanje mudrog i ludog putnika. Mudar putnik je onaj koji vidi cilj svog putovanja, ne zastajkuje i ne biva očaran zelenilom livada pokraj kojih prolazi,  dok ludom putniku pažnju zaokuplja zelenilo pokrajnjih livada te zaboravi koji mu je cilj putovanja zbog čega se izgubi u nevažnim, prividno lijepim stvarima. “Zapitajmo se i mi jesmo li mudri ili ludi putnici? Zaboravimo li što nam je doista u životu važno pa se u životu izgubimo ne znajući tko i što je na prvom mjestu, ne gledamo prema cilju nego mnogo korisnog vremena potrošimo  zastajkujući.”

Sv. Romuald bio je mudar putnik koji je živio po pravilima sv. Benedikta, rekao je o. Milanović. “Sve je ostavio, čak i  obitelj, da bi umjesto oca koji je u dvoboju usmrtio protivnika, vršio pokoru u samici. Velika Romualdova vjera i ljubav potaknula je i njegovog oca da kasnije ode u samostan. Sv. Romuald bio je utemeljitelj posebnog reda monaškog života.” U nastavku je istaknuo potrebu  da dio vremena treba provesti samotnički, jer u trenucima kada smo sami s Bogom možemo mu se u potpunosti predati. Tako i mi probajmo svakodnevno u svom životu, zajedno, no ponekad ipak i zasebno, biti s Bogom, jer Bog će nam uvijek nešto lijepoga dati pa nećemo biti ljuti, mrzovoljni i nezadovoljni situacijama u kojima se nalazimo, istaknuo je.

” Istinski odnos s Bogom, ako traje tek samo trenutak, vrijedi više od svega poslije i prije mlakog i nevažnog. U samo jednom trenutku Bog može dati mnogo toga, samo mu se iskreno moramo predati.”  Zaključujući propovijed  pozvao je vjernike da k cilju hitaju, da ne zalutaju i budu mrzovoljni putnici, jer hodočasnik je raspjevani putnik koji se raduje. On zna kamo ide i koga slijed. On je radostan pa tako i mi poput sv. Romualda slijedimo Krista i hodimo k cilju, zaključio je o. Milanović.

Trodnevnu duhovnu pripravu koja ej prethodila središnjem misnom slavlju svetkovine blagdana župe, vodili su svećenici koji su služili u župi sv. Romualda i Svih Svetih: vlč. Vjekoslav Kovač, vlč. Tomislav Miletić te vlč. Jaroslaw Wilczynski. (S. J.)

 

Skip to content