Otvorena Godina milosrđa i u svetištu Majke Božje Trsatske

web-Vrata2Božje milosrđe otkrivati u članovima obitelji

Nakon riječke katedrale Sv. Vida, svečanim činom otvaranja vrata bazilike u nedjelju 27. prosinca počela je Godina milosrđa i u Svetištu Majke Božje na Trsatu, još jednim mjestom gdje vjernici svakodnevno tijekom cijele ove milosne godine mogu uz propisane uvjete zadobiti potpuni oprost od vremenitih kazni. Svečanost je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, i to s uvodnim dijelom obreda u Auli pape Ivana Pavla II., gdje je i pročitan izvadak iz prigodne bule pape Franje „Lice milosrđa“. Nakon toga, svećenici i trsatski franjevci poveli su okupljeno mnoštvo naroda u svečanoj procesiji kroz samostanski perivoj prema Svetištu u kojem je nastavljeno euharistijsko slavlje.

Baš kao i papa Franjo u buli, nadbiskup Devčić u tematskoj propovijedi istaknuo je zagovornu molitvu Mariji, Majci milosrđa, da ona sve vjernike prati u ovoj Svetoj godini, kako bi mogli ponovno otkriti radost Božje nježnosti. „Podno križa, Marija je zajedno s Ivanom, ljubljenim učenikom, svjedočila riječima oproštenja koje je izgovorio Isus. Taj najviši izraz milosrđa prema onima koji su ga razapeli pokazuje nam dokle seže Božje milosrđe. Marija potvrđuje da milosrđe Sina Božjega ne pozna granice i da se proteže na sve, bez iznimke“, rekao je mons. Devčić, citirajući papine riječi.

web-Vrata1Otvaranje Godine milosrđa na Trsatu održano je na blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, koja se osobito štuje u ovom svetištu, „Hrvatskom Nazaretu“. S time je usko povezana proslava Godine obitelji na nadbiskupijskoj razini, s ciljem da se pomogne obiteljima radosnije živjeti Božje milosrđe a svima ostalima da nauče obitelj prepoznavati i cijeniti kao dar Božje ljubavi čovjeku i čovječanstvu. To upućuje na činjenicu, naglašava nadbiskup, da se lice Božjeg milosrđa nema nigdje drugdje tražiti nego na licima članova obitelji, koji na taj način postaju otvoreni za Božju ljubav, koja hrani njihovu međusobnu ljubav i otvara ih i onima izvan obiteljskoga kruga, posebno potrebitima. U današnjem društvu kaže da se nedovoljno vrednuje središnja uloga majku u obitelji, a time i zanemaruje i uloga milosrđa jednih prema drugima. Također, prisutnost oca u obitelji i životu djece postaje sve više samo simbolična, a time i novi naraštaji djece ostaju bez sigurnosti, zaštićenosti te identiteta, odnosno, svega onoga što otac predstavlja. „Godina milosrđa je vrijeme koje trebamo iskoristiti za ustrajno otkrivanje Božje ljubavi koja do nas dolazi s različitim licima i na različitim putovima, od kojih je obitelj sigurno jedan od najuobičajenijih i najvažnijih. Zato je potrebno taj put tijekom ovih godinu dana učiniti što prohodnijim. To je u prvom redu zadaća samih obitelji, ali i svih koji im mogu i trebaju u tome pomoći“, poručio je nadbiskup Devčić, zaključivši kako je od ljudske pomoći važnija ona koju može i hoće pružiti Majka milosrđa i Kraljica obitelji u otkrivanju, primanju i darivanju Božjeg milosrđa. Ujedno je pozvao obitelji i pojedince da rado hodočaste u Trsatsko svetište u kojem će se u subotu uoči Duhova iduće godine slaviti i Obiteljski dan u Godini milosrđa. (fra Siniša Pucić)

Skip to content