Najavljen program molitvene osmine za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

U Ri Infu na Korzu u četvrtak 15. siječnja održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program molitvene osmine za jedinstvo kršćana te međureligijska inicijativa potaknuta nemilim događajima u Parizu i predstavom „Hrvatsko glumište“ u riječkom kazalištu „Ivana pl. Zajca“.

Ovogodišnje geslom uzeto iz Ivanova evanđelja: „Kaže joj Isus: Daj mi piti!“ (Iv 4,7) pripremili su kršćani iz Brazila, zemlje koja je s jedne strane izrazito religiozna i tradicionalna, no s druge strane i vrlo netolerantna, što pogoduje natjecateljskom duhu među raznim kršćanskim skupinama, rekao je ispred Ekumenskog odbora grada Rijeke prof. dr. Milan Špehar s Teologije u Rijeci. Dodao je kako je u Brazilo previše nasilja nad ženama i urođenicima te će se u molitvenoj osmini moliti za sve naše sestre i braću kršćane kako bi utažili žeđ jedni drugima i bili zdenac oko kojega će se okupljati – bez podjele, zaključio je prof. dr. Špehar.

Molitvena osmina bit će otvorena u nedjelju 18. siječnja u svetištu Majke Božje Trsatske s početkom u 19:30, a zaključena 25. siječnja u crkvi Gospe Lurdske na Žabici. Program u cjelosti se može pročitati na službenim web stranicama Riječke nadbiskupije.

Ovom prigodom pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj pročitao je otvoreno pismo javnosti pod nazivom „Isprovocirani na dijalog“. Potaknuti predstavom „Hrvatsko glumište“ koja se izvodi u HNK Ivana pl. Zajca“ i koja vrijeđa osjećaje vjernika, Ekumenski odbor uputio je poziv na dijalog o vrijednostima koje društveni čimbenici zastupaju: sloboda, tolerancija, odgovornost i ljubav prema bližnjemu. Pismo Ekumenskog odbora, kojega čine: Katolička crkva, Baptistička crkva i Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sv. car Konstantin i carica Elena“, poduprijele su brojne molitvene i kršćanske zajednice, kao i Medžlis islamske zajednice Rijeke i Evanđeoska pentekostna crkva „Krista Kralja“. Ovim povodom glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović u suradnji s Ekumenskim odborom pozvao je sve u Islamski centar u Rijeci u srijedu 21. siječnja u 10 sati na Okrugli stol o temi poštovanje vjerskih osjećaja, tolerancija i poziv na dijalog.

U nastavku prenosimo pismo Ekumenskog odbora u cijelosti:

“Isprovocirani na dijalog”

Predstava ‘Hrvatsko glumište’ koja se izvodi u HNK ‘Ivana pl. Zajca’ izazvala je i još uvijek izaziva ne malo kontroverzi. Uz prozvane glumce koji su već reagirali, zaposlenike kazališta koji su se svojim pismom požalili riječkom nadbiskupu, te veći dio riječke i šire hrvatske javnosti, Ekumenski odbor grada Rijeke, Islamska vjerska zajednica, Evanđeoska pentekostna crkva ‘Krista Kralja’ i podupirajuće udruge i molitvene zajednice izražavaju svoje nezadovoljstvo i ožalošćenost zbog obeščašćivanja onoga što vjernici drže svetim.
Vjerujući da je redatelju predstave nakana kritičkim propitivanjem ispravljati društvene devijacije, a poučeni nedavnim nemilim događajem u Parizu, iz naravi našeg djelovanja, pozivamo da se umjesto nepotrebnog daljnjeg zaoštravanje odnosa, i provociranja zbog provokacije same, povede razgovor o vrijednostima koje društveni čimbenici zastupaju: sloboda, tolerancija, odgovornost i ljubav prema bližnjemu.
Sam početak dijaloga otvorio bi novu stranicu u društvenom životu Grada Rijeke čime bi se pokazalo da tolerancija i uvažavanje nisu samo zastava kojom se maše, parola bez sadržaja i privilegija jednih, već se odnosi na sve njegove građane ma otkud dolazili.”
Rijeka, 15. siječnja 2015.”

Ekumenski odbor grada Rijeke: Rimokatolička crkva, Evanđeoska pentekostna crkva „Krista Kralja“, Baptistička crkva, Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sv. car Konstantin i carica Elena“ i podupiratelji: Medžlis Islamske zajednice Rijeka, Pokret salezijanske mladeži, Zajednica kršćanskog života, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Fides et Caritas, Primorsko-istarsko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda, Zajednica Krista Kralja, Studentska zajednica KRIS, Zajednica Agape, Hrvatsko katoličko liječničko društvo – Ogranak Rijeka, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara – Ogranak Rijeka, Akademsko katoličko društvo „Jeronim“, Marijanska vinkovska mladež, Zajednica štovatelja božanskog milosrđa, Primorsko-istarsko područno bratstvo Franjevačke mladeži.

Skip to content