Nadbiskup Tamarut bio je čovjek nade
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je misu zadušnicu u katedrali sv. Vida u subotu 27. lipnja u povodu petnaeste godišnjice od smrti riječko-senjskog nadbiskupa mons. dr. Antona Tamaruta.

Osvrčući se na povijest mjesne Crkve koja ove godine obilježava 90. godišnjicu biskupskog središta u Rijeci, 45. obljetnicu Riječko-senjske nadbiskupije te 15. obljetnicu Riječke nadbiskupije, nadbiskup je istaknuo kako je mons. Tamarut bio vrijedan pastir u teškim vremenima. Za šibenskog biskupa imenovan je 1986., a službu riječko-senjskog nadbiskupa preuzeo u siječnju 1990. godine. Svjedočio je strahotama Domovinskog rata, progonima ljudi koje je hrabrio, tješio i obilazio. Izbjeglicama i prognanicima ustupio je za življenje današnji Dom pastoralnih susreta u Lovranu, a nerijetko je posjećivao i hrvatske branitelje na bojišnici.

Uvijek se trudio pomoći ljudima koji su preko noći ostali bez ičega, kazao je nadbiskup Devčić. U nastavku je istaknuo kako je mons. dr. Tamarut puno molio za ljude u potrebi tog ratnog vremena, te dodao da je molitva bila najjače oružje zahvaljujući kojemu su branitelji obranili Hrvatsku. Podsjetio je na poruke nadbiskupa Tamaruta iz 2000. godine kada je pozivao na razvijanje osjećaja za zajedničko dobro, umjesto osobnih interesa. Uspio je sačuvati neovisan stav, odjeljiv od politike što je inzistirao i tražio od svih – razlučivanje crkvenog od političkog. To je bio njegov stav na koji je pozivao i druge, rekao je nadbiskup Devčić.

Na žalost, nije doživio imenovanje za riječkog nadbiskupa jer je iznenada preminuo nakon blagdana sv. Vida. Uoči proslave, na svečanoj Gradskoj sjednici, okupljenima je rekao da ga posljednji put slušaju kao riječko-senjskog nadbiskupa najavivši tako osnivanje Riječke nadbiskupije. Također, mons. dr. Tamarut otvorio je 2000. Godinu vjere. Bio je čovjek nade i vjerovao je Božjoj pomoći. Na nama je da, po uzoru na mons. dr. Tamaruta, u svakoj prilici tražimo Božju volju, zaključio je nadbiskup Devčić.

Po završetku misnoga slavlja svećenici i vjernici, predvođeni nadbiskupom Devčićem pomolili su se kod groba nadbiskupa Tamaruta koji se nalazi u riječkoj katedrali.

 

Skip to content