Na Koblerovom trgu u Rijeci blagoslovljena i upaljena prva svijeća na adventskom vijencu

web-kobler1Prvi puta u povijesti grada Rijeke na javnom prostoru u gradu, na novouređenom Koblerovom trgu, postavljen je adventski vijenac. Na prvu nedjelju Došašća, 29. studenog, prvu svijeću blagoslovio je i upalio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

Mnogobrojne Riječane koji su se okupili na trgu, upoznao je sa značenjem Došašća kao vremena pokore te sa simbolikom ljubičaste boje, ali i adventskog vijenca s četiri svijeće kao četiri tjedna priprave za proslavu blagdana Kristova rođenja. U nastavku je zahvalio gradonačelniku Grada Rijeke mr. Vojki Obersnelu i direktoru Turističke zajednice Petru Škarpi na organizaciji ovog, za Rijeku povijesnog događaja na Koblerovom trgu. „Svojom žrtvom, svojim zalaganjem svijetlimo braći i sestrama u potrebi. Budimo na pomoći jedni drugima, napose kroz ovo vrijeme Došašća. Svijeća je simbol Krista, ali i našeg nasljedovanja Spasitelja. Svijeća izgara, ona se daje drugima. Isus Krist je umro na križu da nama donese vječni život. Barem mi vjernici ne bi smjeli zaboraviti na istinsko značenje Došašća kao prave priprave za proslavu blagdana rođenja našeg Gospodina Isusa Krista.”

Koblerov-trgVijenac je postavljen na inicijativu Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, a u suradnji s KD „Čistoća“ i djecom Dječjeg vrtića „Rastočine“ koji su sudjelovali u ukrašavanju vijenca. Događaju su nazočili rektor katedrali i biskupski vikar preč. Matija Matičić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Prigodnim skladbama događaj su glazbeno animirali „Schola Cantorum – Rijeka“ i Mješoviti zbor „Rijeka – Sempre Allegro“.

Foto: Nikola Kurti i Miroslav Radić

Skip to content