Međuprovincijski susret franjevačkih novaka na Košljunu

franjevci-webKao i prijašnjih godina na početku novicijatske godine svi novaci Južnoslavenske franjevačke konferencije okupljaju se na višednevnom susretu kojeg organizira jedna od spomenutih provincija. Ovogodišnji domaćin bila je Zadarska provincija Sv. Jeronima, koja je novake ugostila u samostanu na otoku Košljunu od 15. do 18. rujna 2015.

Na susretu su sudjelovali novaci s njihovim magistrima iz sljedećih provincija: provincija Bosne Srebrne-Livno (9 novaka), Albanska kustodija – Livno (3 novaka), hercegovačka provincija Uznesenja BDM – Humac (9 novaka), provincija Sv. Ćirila i Metoda – Trsat (11 novaka) i provincija sv. Jeronima – Trsat (1 novak).

Nakon molitve Večernje uslijedila je večera iza koje su sudionici susreta ostali u druženju, upoznavanju i razgovoru. Također, tijekom boravka na otoku posjetili su grad Krk, a sam obilazak započeli kod braće Trećoredaca (OfmTOR) kod kojih su obišli samostan i crkvu sv. Franje. Razgledavanje grada Krka završili su u krčkoj katedrali sv. Kvirina. U  Baški su se upoznali s poviješću Bašćanske ploče i njezinom pronalasku. Prije povratka na Košljun, posjetili su Vrbnik i njegovu crkvu u kojoj su svoj put u vjeri započeli, a kasnije i u svećeničkom pozivu ostvarili mnogi mladići te župe od kojih je najpoznatiji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

franjevci2Novaci su se podrobnije upoznali i s otočićem Košljunom gdje se nalazi  crkva Gospe Slavne u kojoj im je fra Diego, magister novaka zadarske provincije, govorio o povijesti prve crkve i samostana u kojem su svoj život Bogu posvetili braća benediktinci. Također, posjetili su i crkvu sv. Bernardina te obilazak nastavili u velikom muzeju u kojemu se nalaze predmeti koji svjedoče o bogatoj povijesti Krka i Košljuna. Bio je to veliki dan za sve nas franjevce jer smo toga dana slavili blagdan Rana sv. Franje, te smo blagdan proslavili svečanom svetom misom na kojoj su liturgijsko pjevanje animirali novaci iz Livna. Poticaj koji smo svi dobili u propovijedi da nasljedujemo Krista po uzoru na svetog Franju bio je pravo ohrabrenje za nas, istaknuli su sudionici.

Sudionike susreta na Košljunu je posjetio krčki biskup fra Ivica Petanjak koji je predvodio misno slavlje i u propovijedi ih, kao brat redovnik, pozvao da s vjerom, ljubavlju i radosno služe Gospodinu i braći ljudima. (fra Marko Ćosić)

Skip to content