Marija Krucifiksa znala je čitati znakove vremena

web-sestre-pomerio1Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan predvodio je u utorak 29. rujna u dvorištu Družbe Presvetog Srca Isusova na Pomeriju u Rijeci svečano misno slavlje u povodu obilježavanja dana preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić.

Okupljene je na početku pozdravila provincijalna poglavarica s. Nives Stubičar. Podsjetila je na riječi buduće blaženice koje je pred kraj života izgovarala: ‘Rado ostavljam zemlju jer sam izvršila svoje poslanje.’ „Promatrajući ekonomsku i moralnu situaciju u Rijeci, Marija Kozulić je 1. listopada 1895. godine, prije točno 120 godina kao članica pobožne udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova utemeljila u Rijeci karitativnu ustanovu, Zavod Presvetog Srca Isusova, za siročad, napuštene i nezbrinute djevojčice i žensku mladež, a 11. listopada u istoj ustanovi i dječji vrtić. To je bila četvrta takva socijalno-odgojna ustanova za zbrinjavanje predškolske i školske siromašne i napuštene djece u Rijeci. Jedini uvjet za primanje u ustanovu bilo je siromaštvo bez obzira na vjeru i narodnost.“ Karizma koju je Majka Krucifiksa živjela, žive današnje članice Družbe, kazala je s. Stubičar.

U prigodnoj propovijedi mons. Milovan podsjetio je na duhovan razvoj Marije Krucifikse, kao i duboko življenja vjera njezinih roditelja koji su je uspješno prenijeli na djecu. Ona je, poput bl. Miroslava Bulešića, vjeru shvaćala ozbiljno, a s time i Boga, Krista, dar života, ispovijed, pričest, molitvu itd., kazao je mons. Milovan.  „Miroslav Bulešić i Marija Krucifiksa pozivaju nas da ozbiljno uzmemo Krista i njegovu ljubav, da s njim svakodnevno budemo na ‘ti’ u molitvi, slušajući i svakodnevno izvršavajući njegove Riječi Života.“

web-sestre-pomerio2U nastavku je istaknuo kako je Marija Krucifiksa Kozulić znala čitati ‘znakove vremena’ te je njezino djelo spašavanja djece s ulice, slično apostolatu sv. Ivana Bosca koji je slično radio na ulicama Torina. Crkva je pozvana razumjeti prave želje i iščekivanja čovječanstva; budna u sadašnjosti i znajući preduhitriti budućnost, kazao je mons. Milovan. „Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić nije bila slijepa i gluha pred izazovima svijeta oko nje. Formirana u školi zdrave duhovnosti, posjedujući veliku ljubav prema najpotrebnijima, ona se postupno uključivala u apostolat jedne pobožne udruge u Trstu, što je zatim postalo dio njezina života: živjela je intenzivnim vjerskim životom iz čega će proizići nutarnja potreba za radom oko najpotrebnijih.“ Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike za molitvu za što skorije proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić.

Po završetku misnoga slavlja, a u povodu 120. godišnjice Dječjeg vrtića kojega je osnovala Riječka Majka, djeca Dječjeg vrtića „Mima“ izvela su recital: „Riječkoj Majci“, kojega je napisala Ljubica Kolarić Dumić, kao i himnu vrtića na tekst s. Nikodeme Stojak: „Majka Mima“. Također, djevojke Učeničkog doma „Marija Krucifiksa Kozulić“ održale su koncert duhovne glazbe.

Skip to content