Godina obitelji se nastavlja
Kategorija:
Vijesti

U subotu 21. ožujka u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održana je sjednica novog Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića. Nakon nadbiskupove uvodne molitve i pozdrava, nove vijećnike predstavio je biskupski vikar vlč. Matija Matičić.

Generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić upoznao je vijećnike s osnovnim zadaćama Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća. S ciljem što boljeg funkcioniranja pojedinih pastoralnih tijela osnovan je pododbor Povjerenstva za pastoral bolesnika i medicinskog osoblja – Povjerenstvo za pastoral bolesnih i invalidnih osoba te medicinskog osoblja. U Republici Hrvatskoj živi oko 500.000 osoba s invaliditetom i sustavnija pastoralna briga do sada je postojala samo u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Zato su biskupi Hrvatske biskupske konferencije izrazili želju za  intenzivnijim radom na pastoralu s invalidnim osobama, rekao je nadbiskup Devčić.

Na prijedlog riječkog nadbiskupa, koji je jednoglasno usvojen, i iduća pastoralna godina bit će posvećena obitelji. Vijećnici su na sjednici dali konstruktivne prijedloge na kojim poljima pastorala s obitelji bi se trebalo više raditi. Uzimajući u obzir Godinu milosrđa za sveopću Crkvu koju će papa Franjo otvoriti u prosincu ove godine, naglašena je potreba za većom brigom za najugroženije obitelji kojima bi se trebalo ukazati na dar, snagu i milost Božanskog milosrđa. Također, pitanje rastavljenih i ponovno vjenčanih vjernika jedna je od tema o kojoj bi se moglo govoriti u novoj Godini obitelji. S tim u vezi naglasak bi se stavio na preventivne programe kao i pripreme na brak te praćenje mladih bračnih parova, predloženo je na sjednici.

Evangelizacija i katehizacija majki, pastoral s mladim obiteljima, odnos župnika i obitelji u župama samo su neke od predloženih tema o kojima će se razmišljati u nastavku pastoralne Godine obitelji. Obitelji su one i koje nisu vjerničke i Crkvi je stalo i do njih. Zato su svima na raspolaganju usluge i programi Ureda za obitelji, poručio je nadbiskup. Voditelj Ureda, mons. Ivan Nikolić govorio je o preventivnim programima koji su do sada polučili odlične rezultate.

U nastavku je upozoreno na nedostatak međusobne komunikacije u obiteljima, ali i razgovora o vjeri.  Također, primijećena je potreba angažiranijeg pastorala s obitelji na župnoj razini.  Istaknuto je kako bi župni animatori mogli puno toga učiniti po tom pitanju, te da je potrebna jača povezanost župnika s obiteljima. Vijećnici će svoje prijedloge dostaviti na razmatranje, a koje će za cilj imati izradu kvalitetnog programa za novu godinu posvećenu obitelji. Također, obitelji će na osobit način biti pozvane da sudjeluju u procesiji u povodu proslave blagdana sv. Vida i središnjem euharistijskom slavlju na kojemu će okupljene obitelji staviti se pod zaštitu sv. Vida i primiti blagoslov.

Na sjednici su izabrani novi članovi tajništva. Nadbiskup Devčić izrazio je zadovoljstvo sjednicom koja se pokazala vrlo konstruktivnom. Članovima je poručio da u svojim obiteljima i na radnom mjestu životom posvjedoče da su Crkva. 

Skip to content