Blagoslovljen kamen temeljac za župnu crkvu na Gornjoj Vežici
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić blagoslovio je 6. srpnja kamen temeljac župne crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici. Okupljenim vjernicima na gradilištu koje je ovime svečano otvoreno, nadbiskup je preporučio da im gradnja zgrade u kojoj će se okupljati na liturgiji bude poticaj za izgrađivanje duhovne zajednice vjernika u ovom gusto naseljenom riječkom naselju. „Želimo da usporedno s rastom ove zgrade raste i gradi se i duhovno zajedništvo vjernika. Neka nam ovo mjesto bude poticaj da sve što činimo kao vjernici i građani, vodi zajedništvu, slozi, solidarnosti i ljubavi“, potaknuo je nadbiskup okupljene.

Kamen temeljac, nakon blagoslova, u temelje buduće crkve položio je župnik Ante Zovko. Taj je kamen blagoslovio još sveti papa Ivan Pavao II. 2003. godine kada je na svom trećem pohodu Hrvatskoj boravio u Rijeci i predvodio misu na riječkoj Delti. „Vjerujemo da ono što je blagoslovio, ovaj sveti Papa sada i zagovara. Pokušajmo se uvijek sjećati njegovih riječi i slijediti njegov primjer da bi tako mogli slijediti Krista. Neka nam ova crkva i ovaj kamen temeljac budu poticaj za to“, zaključio je nadbiskup.

Župa sv. Ane u naselju Gornja Vežica danas je jedna od najmnogoljudnijih riječkih župa. Osnovana je 1971. godine i još uvijek nema župnu crkvu. U gusto naseljenom gradskom naselju izgrađenom u drugoj polovici 20. stoljeća teško je bilo pronaći adekvatan prostor za gradnju crkve s obzirom da ona nije bila predviđena urbanističkim planom. U suradnji s Gradom Rijekom i mjesnim odborom posljednjih se godina intenzivno tražilo rješenje. Na zadovoljstvo vjernika, župnika i svih građana mjesto je ipak pronađeno pa će župljani u skoro vrijeme ipak dobiti adekvatan prostor za bogoslužje.

Ugovor za izgradnju crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici nadbiskup je potpisao 6. svibnja s direktorom dioničkog društva za građevinarstvo „Novotehna“ Milošom Milićem. Glavni investitor je Riječka nadbiskupija, a u izgradnji će financijski sudjelovati župljani i donatori. 

Skip to content