25. obljetnica prijateljske suradnje
RIJEKA,09.10.2015.RIJEKA NADBISKUPIJA PRIMANJA NADBISKUP IVAN DEVČIĆ PRIMIO JE ČLANOVE KOMORNI ZBOR CAPELLA QUIRINA NEUSS SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

U povodu 25. obljetnice prijateljske suradnje između gradova Neussa i Rijeke u petak 9. listopada za članove Komornog zbora Capella Quirina Neuss, koji su u Rijeku došli u pratnji rektora katedrale St. Quirinusa u Neussu mons. Guida Assmanna,  Riječka nadbiskupija i Grad Rijeka organizirali su zajednički prijam u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci. Goste iz Neussa primio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, uz nazočnost rektora katedrale sv. Vida preč. Matije Matičića te pročelnice Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankice Perhat.

Osim povodom, u nedjelju 11. listopada zbor iz Neussa pjevao je zajedno s riječkim katedralnim zborom Cantores Sancti Viti na pontifikalnoj misi u katedrali sv. Vida, koju je predvodio nadbiskup Devčić, a suslavili su rektor katedrale St. Quirinusa u Neussu mons. Assmann te rektor katedrale sv. Vida u Rijeci preč. Matičić. Mons. Assmannje poručio da nas Božje zapovijedi moraju voditi kroz život i biti stupovi našeg života.

Riječki nadbiskup se osvrnuo na nedjeljno evanđelje o mladiću koji dolazi Isusu da bi baštinio život vječni, te kazao da se trebamo pitati kako ostvariti takav život. Vjeruje li mladić u život vječni? Bog mu je rekao da ima zapovijedi i da se posebno osvrne na one prema Bogu i bližnjemu. Mladić je sve zapovijedi vršio, ali mu je opet nešto nedostajalo. I mi ih vršimo, ali vjerujem da ima onih kojima isto kao i ovom mladiću nešto nedostaje. Što je to što nam nedostaje? Nedostaje nam ljubavi, nedostaje nam da te zapovijedi vršimo s ljubavlju, poručio je nadbiskup.

Dodao je da ono što daje istinsko značenje jest vršiti Božje zapovijedi s ljubavlju. Isus je razapet iz ljubavi jer je vršio Očevu zapovijed, ali i iz ljubavi prema nama. Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom – ali do kraja, kazao je riječki nadbiskup.

Na kraju je podsjetio na riječi sv. Augustina: „Ljubi i čini što hoćeš! Ljubi kao Isus.“ Nadbiskup je zahvalio gostima iz Neussa na prijateljstvu istaknuvši da su hrvatskom narodu bili na pomoći u najtežim trenucima prije 25 godina, ali i dodao da nas iduća nedjelja kada se obilježava Svjetski dan misija, poziva da budemo na pomoći potrebitima. (A.M.A.)

Skip to content