Trostruko slavlje u Cerniku
Kategorija:
Vijesti

U župi Cernik, 8. lipnja na svetkovinu Duhova misnim slavljem obilježena su tri velika događaja: prva sv. pričest kojoj je pristupilo četrdeset i petero cerničke djece, mlada misa vlč. Pere Marijanovića i 40. godišnjica misništva cerničkog župnika vlč. Pere Zebe, koji će uskoro biti  proglašen monsinjorom i kanonikom katedrale sv. Vida.

Suslavitelji su bili uz župnika Cernika, rektor bogoslovskog sjemeništa vlč. Sanjin Francetić, ravnatelj riječkog Caritasa mons. Nikica Uravić, župnik Jelenja vlč. Ivan Milardović, ovogodišnji jelenjski mladomisnik vlč. Marijan Žderić i studentski kapelan vlč. Velimir Martinović koji je i propovijedao. Poslužitelj oltara bio je trajni đakon Tomislav Sikavica. U župi sv. Bartola apostola u Cerniku do sada su bile dvije proslave mladih misa: 1905. god fra Andrije Mavrinca, a 2011. god. vlč. Ivana Milardovića.

“Danas je za ovaj kraj radostan dan. Danas se ovdje spušta nebo na zemlju. Danas je rođendan Crkve. Isusovi učenici bili su zatvoreni i u strahu pred Židovima dok nije sišao Duh Sveti. Oni su se tada promijenili, ohrabrili. Na takvu novinu nas poziva papa Franjo. Da budemo Crkva napolju, koja izlazi iz prostora,iz sakristije i odlazi ljudima koji Crkvu trebaju, trebaju njezine pastire ali i vas vjernike.”, rekao je vlč. Martinović.

Mladom svećeniku, koji je na svoju prvu misu ispraćen iz obiteljske kuće uz roditeljski blagoslov je poručio da svećenik – pastir nije lako biti. “Svećenik je lijepo biti kada prinosiš svetu Euharistiju. Saživi se s njom, neka to bude tvoja ‘ovisnost’ . Neki su ovisni o alkoholu, drogi ili moći. Ti budi ovisan o Euharistiji.  Kada te spopadne umor, dvojbe i problemi Duh Sveti je onaj koji je uvijek uza te. Neka Duh Sveti bude tvoja zaštita, utjeha i snaga da radosno svjedočiš da je s tobom, da je Crkva živa.”

Četrdeseta obljetnica je broj punine. Židovi su 40 godina išli kroz pustinju. Vlč. Zeba je četrdeset godina vjerno svjedočio živoga Krista. Upoznao sam ga prvi puta u Rijeci. Bio sam bogoslov. Kada sam čuo kako govori, rekao sam da je to drugi Ciceron. Bog mu je dao puno darova koje je upotrijebio  za izgradnju Crkve Božje i naše Metropolije. Uvijek je bio onaj koji upućuje mlađe kolege i daje im smjernice kako ići dalje.

Pastiri i Božji narod ovdje okupljen, svi smo mi sveti. U dokumentu Dei Verbum stoji kako je Crkva sveta, ne po ljudima u njoj, nego po Kristu u  njoj. Krist je znao kakvi su ljudi, da su grešni, zato im je ostavio milosti – sakramente u kojima se mogu obnavljati. Ne očekujte da svećenik bude savršen, ali po sakramentu sv. reda je svet a ne po tome što je čovjek. Dragi Pero, svet si i ako pogriješiš. Nemoj to zaboraviti.“ – rekao je vlč. Martinović a tijekom propovijedi obratio se i prvopričesnicima rekavši neka živi Krist kojeg će prvi puta primiti promijeni njihova srca kao bi mogli biti vjerodostojni svjedoci u ovom podneblju.

Misno slavlje pjesmom je pratio udruženi zbor Bakarskog dekanata „Trisagion“. Nakon misnog slavlja predstavnici župe lijepim riječima čestitali su slavljenicima a za sve prisutne  organizirano je druženje.

Ovom značajnom slavlju za župu Cernik, prethodila je trodnevnica. U petak je služena sv. misa za duhovna zvanja a nakon mise bila je tribina na temu: „ Svećeništvo –poziv u obitelji,odgoj u župi i sjemeništu za služenje u Crkvi“   a predavač je bio rektor bogoslovskog sjemeništa „Ivan Pavao Drugi“ u Rijeci vlč. Sanjin Francetić. U subotu je bila sv. misa za duhovne pastire župe sv. Bartola te tribina na temu:“ Povijest naše župe s naglaskom na njene župnike“. Tribine su popraćene prigodnom glazbom i duhovnim tekstovima.

Vlč. Pero Zeba župom Cernik upravlja od 1999. god nakon brojnih župničkih službi u Riječko-senjskoj nadbiskupiji. Za svećenika je zaređen 9. Lipnja 1974. god. u katedrali Sv. Vida u Rijeci. Župu Cernik zadužio je mnogim materijalni a posebno duhovnim djelima. Dijete je brojne kršćanske obitelji iz koje su svećenici, također,  njegov brat Stipe i nećak Kristijan.

Mladomisnik vlč. Pero Marijanović rođen je 24. siječnja 1988. god. u selu Vukanovići u Bosni i Hercegovini. Od 1994. god živi s obitelji. ocem, majkom i četiri sestre u Čavlima- župi Cernik. Osnovnu školu završio je u Čavlima, gimnaziju u Zadru, a filozofsko-teološki studij 2011. god. u Rijeci.

Mladomisničko geslo vlč. Pere Marijanovića je: „ Evo činim nešto novo;već nastaje. Zar ne opažate? Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši.“ (Iz 43,19)

 

Skip to content