Studenti i mladi dobili Zajednicu KRIS
Kategorija:
Vijesti

Studenti i mladi grada Rijeke pod vodstvom povjerenika za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije, vlč. Velimira Martinovića, nakon dugotrajnih redovnih okupljanja i kateheza nedavno su odlučili svoja druženja staviti pod zajednički nazivnik – „KRIS“.

Prema riječima vjeroučiteljice Martine Vrban, ime predstavlja skraćenicu od ‘katolički riječki studenti’. Dodaje kako su logo mladi odabrali u suradnji s kapelanom, vlč. Martinovićem s kojim uređuju i web stranicu Zajednice.  „Svakog utorka u 20 sati mladi i studenti okupljaju se na kateheze u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta. Susreti su zamišljeni u obliku tribine s temama iz života mladog čovjeka gledanog pod prizmom duhovnosti i Crkvenog nauka. Studenti se imaju priliku izraziti i time se međusobno bolje upoznati. Jednom mjesečno dolaze i gosti iz javnog  života poput: Darija Šimića, vlč. Anđelka Kaćunka, don Ivana Filipovića, gđe. Ksenije Abramović i mnogih drugih. Uz poticajne riječi koje upute mladima, gosti tom prigodom svjedoče svoju vjeru zbog čega se na programe odazivaju i oni koji više nisu mladi, ali žele o vjeri slušati od onih koji ju javno svjedoče.“  

‘Krisovci’ su aktivni i u humanitarim akcijama koje su se provodile u vrijeme došašća i korizme, dodaje Vrban. „Prikupljala se pomoć i za stradale ljude u poplavama. Posjetili smo mnoge institucije poput Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“,  Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“,  Doma za djecu u mladež Kraljevica – Oštro, a nedavno smo pokrenuli projekt besplatnih instrukcija za školarce iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, istaknula je Vrban.  „Studenti koji se žele više uključiti u život župe Assunta vrše službu čitača na misi, pomažu  u popravcima župnih prostora, aktivni su na duhovnim obnovama i klanjanjima koja organizira Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije. Zajednica „KRIS“  djeluje na intelektualnoj, duhovnoj i na humanitarnoj razini i svi studenti koji su željni druženja, učenja, duhovnosti i društveno korisnog rada uvijek su dobro došli.“,, poručuje Martina Vrban koja se često s predavanjima aktivno uključuje u kateheze utorkom.

Zajednica ima i svoju internetsku stranicu: www.zajednicakris.com putem koje se mladi i studenti mogu informirati o svim događanjima Zajednice, ali i postaviti pitanje studentskom kapelanu, vlč. Velimiru Martinoviću.  

Skip to content